fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Πόσο αθώα είναι τα παιχνίδια που παίζει το παιδί σας;

21 Δεκεμβρίου 2006 | 01:31 μ.μ.

Η χαρά και η ευχαρίστηση κάθε παιδιού, μικρού και μεγάλου, είναι οι ώρες που περνά παίζοντας και διασκεδάζοντας.

Ένα παιδί διαμορφώνει τον χαρακτήρα του και την προσωπικότητα του από τα πολύ νεαρά του χρόνια

Ένα παιδί όπως όλοι μας γνωρίζουμε διαμορφώνει τον χαρακτήρα του και την προσωπικότητα του από τα πολύ νεαρά του χρόνια μέχρι και να ενηλικιωθεί ώστε να ζήσει μερικές αληθινές εμπειρίες.

Για αυτό το λόγο πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα παιχνίδια του, είτε πρόκειται για απλά πλαστικά παιχνίδια είτε για videogames.


Τα videogames σίγουρα προκαλούν σε μεγαλύτερο βαθμό προβλήματα σε ένα παιδί και αυτό γιατί το παιδί έχει μπροστά του εικόνα, έχει ήχο, είναι ο ήρωας και πρέπει πάση θυσία να κερδίσει...


Σε αυτά λοιπόν θα αναφερθούμε παρακάτω.

 

Πως δημιουργείται ένα video παιχνίδι

Κάθε παιχνίδι που φτάνει στα χέρια ενός παιδιού έχει περάσει προηγουμένως από αρκετούς ελέγχους. Μακάρι να ήταν όλοι ποιοτικοί και να στόχευαν στην ασφάλεια του κάθε παιδιού.
 
Στα εργαστήρια δημιουργίας παιχνιδιών εκτός από τους δημιουργούς των παιχνιδιών υπάρχουν ειδικοί ψυχολόγοι οι οποίοι αναλύουν κάθε παιχνίδι και προτείνουν τρόπους καλυτέρευσης του. Τι εννοώ; Τα πάντα στη σημερινή κοινωνία θυσιάζονται στο βωμό του χρήματος. Έτσι και σε αυτή τη περίπτωση οι ψυχολόγοι που εργάζονται στις εταιρείες κατασκευής παιχνιδιών χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους για να κάνουν κάθε ένα παιχνίδι ολοένα και πιο εθιστικό προς το κοινό.

To GTA (Grand Theft Auto) το οποίο απευθύνεται σε μεγάλες ηλικίες παιδιών, έσπασε τα ταμία και δίδαξε στους παίκτες πως να σκοτώνουν, να κλέβουν και να βιάζουν!

Όπως το διαβάσατε. Οι προτάσεις τους λοιπόν δεν είναι για παράδειγμα «μη βάλετε αυτή τη σκηνή γιατί έχει πολύ αίμα και θα φοβηθεί το παιδάκι» αλλά «βάλτε αυτή τη σκηνή που σκοτώνει ο τάδε τον βασικό ήρωα» ώστε η εικόνα που παρουσιάζεται στα μάτια του μικρού ή μεγάλου θεατή να είναι όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική, να τραβάει την περιέργεια του και να προκαλεί πάνω απ’ όλα τον εγωισμό του ώστε να αναζητά με το μυαλό του τρόπους να κερδίσει. Με αυτό τον τρόπο ο παίκτης «κολλάει» στο παιχνίδι και δε πρόκειται να χάσει το ενδιαφέρον του έως ότου το τερματίσει. Κάθε εθιστικό παιχνίδι εισχωρεί βαθιά στο μυαλό κάθε παίκτη, τον κάνει να ταυτίζεται με τον βασικό ήρωα του παιχνιδιού και ακόμα και την ώρα που δεν παίζει, σκέφτεται τρόπους για να λύσει κάτι που τον δυσκόλεψε όσο έπαιζε.
Αυτή τη στιγμή που διαβάζετε, χιλιάδες παιδιά στην Αμερική βρίσκονται σε μονάδες απεξάρτησης από εθιστικά παιχνίδια με ψυχολόγους δίπλα τους ώστε να ξεπεράσουν καταστάσεις που νομίζουν ότι έζησαν ενώ στην πραγματικότητα έπαιξαν.
Κάποια από αυτά τα παιδιά έχουν συλληφθεί για κλοπές, ξυλοδαρμούς κτλ και όπως ομολόγησαν έπραξαν έτσι όπως διδάχθηκαν από το παιχνίδι τους. Το θλιβερό είναι πως οι γονείς τους παραδέχτηκαν το λάθος τους, λέγοντας πως άφηναν τα παιδιά τους στον υπολογιστή χωρίς να τους ενδιαφέρει τι κάνουν επειδή ήταν αρκετά άτακτα και δεν τους άφηναν σε ησυχία.

 

On line games all over the world

Για όσους δεν έχουν ακούσει για τα online παιχνίδια στον υπολογιστή τότε να εξηγήσω πως πρόκειται για παιχνίδια τα οποία κατόπιν πληρωμής και έχοντας πρόσβαση στο internet παρέχουν την δυνατότητα στον παίκτη να παίζει με άλλους παίκτες ασχέτως φύλλου και ηλικίας από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη μας μέσα από την οθόνη του.

Το Counter Strike, ένα από τα διασημότερα shoot ‘em up παιχνίδια που παίζεται από όλες τις ηλικίες μαθαίνει στους παίκτες πως να έχουν καλό στόχο ώστε να εντοπίζουν και να σκοτώνουν σε χρόνο ρεκόρ τον εχθρό τους!

Εδώ τα πράγματα είναι χειρότερα για έναν παίκτη μικρής ηλικίας που δεν αντιλαμβάνεται σωστά τις καταστάσεις και δεν έχει αποκτήσει ακόμα σωστή αντίληψη. Θα αφήνατε ποτέ μόνο τον 11χρονο γιο σας να μιλάει με έναν άγνωστο 30χρονο άνδρα; Φαντάζομαι όλοι απαντάτε αρνητικά. Και όμως αρκετοί από εσάς τον αφήνετε χωρίς καν να το γνωρίζετε.
Όταν με ρωτούν την άποψη μου για το Internet απαντώ πως έχει δύο όψεις. Η μια του όψη είναι η καλή αφού με μερικά κλικ οποιοσδήποτε χρήστης μπορεί να ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο και να ενημερωθεί για ό,τι θελήσει. Η άλλη του όψη όμως δεν είναι και τόσο ευχάριστη. Είναι σαν να βρίσκεσαι στα χειρότερα σοκάκια της Αθήνας 3 η ώρα το βράδυ χωρίς κανέναν δίπλα σου κι ας είσαι στην πραγματικότητα μπροστά από μια 15άρα οθόνη. Όσοι δεν έχουν ασχοληθεί αρκετά με το αντικείμενο, αγνοούν μύριες κακοτοπιές.
Όταν λοιπόν το αγγελούδι σας σας λέει πως πάει στο γωνιακό Internet cafe, ρωτήστε τον ποιο παιχνίδι θα παίξει (θα του φανεί περίεργο βέβαια) και αναζητήστε πληροφορίες για αυτό.
Αν κάνετε μια βόλτα σε ένα internet cafe θα καταλάβετε αμέσως τι εννοώ. Θα δείτε μικροσκοπικά πλάσματα (τα παιδιά σας) με ακουστικά στα αυτιά να βρίζουν, να φωνάζουν, να χτυπάνε τα χέρια τους, να χάνονται στον κόσμο του παιχνιδιού και να συμπεριφέρονται όπως εσείς δε τα έχετε διδάξει ποτέ. Από την άλλη δεν είναι λύση να κρατήσετε τα παιδιά σπίτι ή μακριά από τους υπολογιστές ή τις video κονσόλες.
Απλά όλα καταλήγουν στην αδιαφορία κάποιων γονέων και στην έλλειψη σωστής πληροφόρησης τους.

 

 

Πως να ξεχωρίσετε το λάθος παιχνίδι;

Είναι το πιο σημαντικό να μπορείτε να ξεχωρίζετε τα παιχνίδια του παιδιού σας και να επιλέγετε το σωστό.

Το Warcraft, το πιο γνωστό RPG παιχνίδι στον κόσμο έχει δημιουργήσει αρκετά εθιστικά προβλήματα σε χρήστες μικρής ηλικίας αφού τα γραφικά και το story του είναι πολύ προσεγμένα. Η διαφορά και εδώ είναι πως απευθύνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες και όχι σίγουρα σε 11χρονα και 12χρονα παιδιά.

Αρχικά πρέπει να δώσετε μεγάλη βάση στην ηλικία που αναγράφεται στο κουτί του παιχνιδιού. Όλα, μα όλα τα παιχνίδια αναφέρουν την ηλικία που πρέπει τα παιδιά να πάρουν στα χέρια τους κάθε παιχνίδι. Εε εσείς προσθέστε και 2 – 3 χρόνια ακόμα αν πρόκειται για video παιχνίδι και αγνοήστε τι λέει το κουτί. 
Δεύτερον και αρκετά βασικό είναι να ελέγξετε την συσκευασία του. Μην επιλέξετε το πιο γνωστό παιχνίδι επειδή αυτό έχει σπάσει ταμία ή επειδή σας το πρότεινε ο πωλητής που το έχει δοκιμάσει για καλύτερο. Ο πωλητής έχει μεγαλύτερη ηλικία από το παιδί σας και πιθανόν δεν έχει δικά του παιδιά οπότε αγνοήστε τον.
Νομίζω πως δεν είναι και τόσο ευχάριστο για ένα 8χρονο παιδί να παίζει ένα παιχνίδι με αιματολουσίες και να σκοτώνει τον δήθεν κακό. Κανένα παιδικό μυαλό δε πρέπει να το αφήνουμε να σκέφτεται έτσι. Στις περισσότερες συσκευασίες επάνω υπάρχουν οι ήρωες του κάθε παιχνιδιού, οπότε μπορείτε να ξεχωρίσετε εύκολα ένα απαίσιο τέρας από ένα χαριτωμένο ζωάκι για παράδειγμα και να επιλέξετε το σωστό...
Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν γονείς και φίλοι είναι να ρωτούν το παιδί τους, το ανιψάκι τους κτλ πως λέγεται το παιχνίδι που θέλει για να του το αγοράσουν και να αγνοούν όλα τα παραπάνω. Δεν σημαίνει πως ό,τι ζητήσει το παιδί πρέπει να το έχει ή είναι κατάλληλο για αυτό. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η επιλογή οποιουδήποτε παιχνιδιού είτε video παιχνίδι είναι, είτε πλαστικό, είτε λούτρινο. Μην αφήνετε την επιλογή στο παιδί σας εκτός κι αν θεωρείτε πως η κρίση του ξεπερνά τη δική σας.

 

Κλείνοντας...
Και για να μην τα ισοπεδώσουμε όλα θα πρέπει να πω πως έχω περάσει και εγώ ατελείωτες ώρες στο internet μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή μου παίζοντας Warcraft (ένα παιχνίδι που σίγουρα δε θα έπρεπε να παίζουν μικρά παιδιά) για ημέρες.

Υπάρχει όμως μια διαφορά. Κάθε βράδυ που πήγαινα για ύπνο στις 5 η ώρα το πρωί επειδή δεν ξεκολλούσα τα μάτια μου από την οθόνη και δεν μπορούσα να σηκωθώ το πρωί για να πάω στην δουλειά μου, ήταν δική μου επιλογή. Δεν είμαι σε ηλικία που διαμορφώνω τον ψυχικό μου κόσμο ή η μαμά μου θα μου φωνάξει να κοιμηθώ νωρίς, ούτε έχω σχολείο το πρωί. Για μένα ήταν απλά διασκέδαση και θα έλεγα και χάσιμο του ύπνου μου.

Η διασκέδαση είναι ωραία και δελεάζει πολλές φορές όλες τις ηλικίες αλλά οι επιλογές των ενηλίκων σίγουρα πρέπει και διαφέρουν από αυτές των ανηλίκων.

Δώστε βάση λοιπόν στο παιδί σας και μην αφήνετε τον ψυχικό του κόσμο ελεύθερο μπροστά από μια οθόνη και ειδικά όταν δεν γνωρίζετε τι ακριβώς κάνει.

Κάθε χρόνο οι εταιρείες κατασκευής παιχνιδιών κερδίζουν δισεκατομμύρια και θησαυρίζουν από την άγνοια των γονέων και σίγουρα αυτό που θα έπρεπε να γνωρίζετε είναι πως οι μελλοντικοί δολοφόνοι στον κόσμο που ζούμε θα αναπαραχθούν μέσα από τα παιχνίδια που προανέφερα, όσο σκληρό κι αν σας ακούγεται.

Αριάδνη Γερασιμίδου

Σχετικά Άρθρα

Το οδοιπορικό μιας μητέρας, στο κόσμο των online παιχνιδιών

Έφηβοι στο διαδίκτυο. "Από τη χρήση στην κατάχρηση"

Παιδικό δωμάτιο

icon Προσθήκη Σχόλιου

Πόσο αθώα είναι τα παιχνίδια που παίζει το παιδί σας;


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

Έγραψε ο/η Ragnarock / 23 Δεκεμβρίου 2006 στις 10:35 π.μ.

To wow einai ena apo ta kalytera paixnidia pou exoun kykloforhsei gia to pc tn teleytai 5etia. Einai gnwsto pws exei agaph8ei apo pollous k megalpous opadous twn pc games. H blizzard omws den exei dextei kamia mynhsh apo tous paiktes autoy tou online paixnidiou ara einai epilogh twn paidiwn an 8a "kollhsoun" sto pc tous h oxi

Έγραψε ο/η Aria G / 24 Δεκεμβρίου 2006 στις 5:10 μ.μ.

Δε διαφωνώ μαζί σου για το οτι είναι ένα από τα καλύτερα παιχνίδια. Ομως κατά τη δική μου γνώμη είναι ένα παιχνίδι το οποίο δεν απευθύνεται σε μικρές ηλικίες και αυτό αναφέρω στο άρθρο μου.

Έγραψε ο/η Aria G / 24 Δεκεμβρίου 2006 στις 5:17 μ.μ.

Επίσης πιστεύω πως ενα μικρό παιδί δεν είναι σε θέση να έχει επιλογή στο αν θα κολλήσει ή όχι σε κάποιο παιχνίδι. Οπως και να έχει η Blizzard έχει δεκτεί αρκετές μηνύσεις από γονείς αλλά σίγουρα όχι από παίκτες του παιχνιδιού...

Έγραψε ο/η eldim / 29 Δεκεμβρίου 2006 στις 4:41 μ.μ.

Αυτά που λέτε στο παραπάνω άρθρο είναι πολύ σωστά και πολύ ωραια αλλά πάντα σ ένα θεωρητικό επίπεδο ενός τέλειου κόσμου που δεν υπάρχει παρά μόνο στο μυαλό ορισμένων ή σε κάποια παραμύθια.
Τα σημερινά παιδιά δε πάνε χαρούμενα κάθε πρωί στο σχολείο, τα σχολεία δεν είναι επανδρωμένα με ανθρώπους που κάνουν με άνεση και σύνεση το λειτούργημα τους, όταν γυρνάνε στο σπίτι δε κάθονται να διαβάσουν με όρεξη τα μαθήματα τους και φυσικά όταν τελειώσουν τα μαθήματα τους δεν κάθονται γύρο από το τζάκι να τους πει η γιαγιά παραμύθια και να παίξουν με τα ξύλινα τρενάκια τους και τις πάνινες κουκλες.
Αυτά τα σενάρια ποτέ δεν ήτανε αληθινά. Είναι η φαντασία των παραμυθάδων και εικόνες του Αμερικάνικου κινηματογράφου.

Στη σημερινή κοινωνία και οι δυο γονείς δουλεύουν, τα παιδιά πηγαίνουν σ ένα σχολείο και συναναστρέφονται με άλλα παιδιά τις ηλικίας τους που μόνο ήρεμα και πράα δεν είναι. Αντίθετα έχουν μεγαλύτερη σκληρότητα από τους ενήλικες.
Οι δάσκαλοι δεν είναι οι εκπαιδευμένοι λειτουργοί που όλοι θα θέλαμε, αλλά βιοπαλαιστές που απλά επέλεξαν αυτό το επάγγελμα. Τα αγοράκια δεν παίζουν τόπι στο διάλλειμα, έχουν ορμές του αρσενικού μέσα τους που προσπαθεί να επιβάλλει τη παρουσία του.
Άσχετα με ότι λέτε εσείς οι ειδικοί τα αγόρια ηλικίας 7-10 ετών και πάνω πάντα έπαιζαν πόλεμο μεταξύ τους. Δεν ξέρω αν έχετε εσείς προσωπικά διαφορετική άποψη αλλά εγώ προσωπικά ούτε τηλεόραση είχα σ αυτή την ηλικία, ούτε VIDEOGAMES ούτε τίποτα κι όμως τα ίδια έκανα κι εγώ.
Κατά καιρούς διάφοροι βγαίνουν και βάλουν εναντίον της προόδου και της τεχνολογίας, αφορίζουν την τηλεόραση, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τις φορητές παιχνιδομηχανές κτλ.

Το όμορφο ζωάκι τις συσκευασίας μπορεί να αποδειχθεί κατά τι διάρκεια του παιχνιδιού ότι μπορεί να πηδήξει από ένα γκρεμό και μετά από ένα σχετικό τσαλάκωμα που θα υποστεί να μη πάθει απολύτως τίποτα. Μπορεί μετά τη δεύτερη πίστα να έχει βγάλει τεράστιους κυνόδοντες και να καταβροχθίζει αθώα λαγουδάκια κτλ…..Και το κυριότερο…..οι διάφορες υπάρξεις είναι προγραμματισμένες να λειτουργούν μόνες τους με έναν προκαθορισμένο τρόπο με αποτέλεσμα ν αφήνουν στο παιδί την αίσθηση ότι μπορεί να κάνει τα πάντα χωρίς απολύτως καμία συνέπεια.

Ένα mmorpg game όμως είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό, το παιχνίδι αποτελεί μια μικρογραφία τις κοινωνίας και το παιδί τουλάχιστον δεν απαταται ότι τα πράγματα είναι ονειρικά φτιαγμένα. Βλέπει ότι ο διπλανός σου μπορεί να έρθει και να σου κάνει κακό χωρίς λογο. Βλέπει ότι μαζί με άλλους μπορεί να καταφέρει κάτι που μόνος του δε θα μπορούσε. Μαθαίνει ότι αν τα βάλει με κάποιον πιο δυνατό θα υποστεί τις συνέπειες. Μαθαίνει να ακολουθεί τους βασικούς κανόνες τις οικονομίας (γιατί όλα αυτά τα παιχνίδια έχουν και την δική τους οικονομία). ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΟΛΩΝ δεν χάνει τι κοινωνικότητα του καθώς όλα αυτά τα παιχνίδια είναι άκρος κοινωνικά.

Βασικούς κανόνες στους οποίους υποχρεώνω εγώ τα παιδιά μου:
Α) Δεν τους επιτρέπω να μιλάμε με άγνωστα άτομα παρά μονό με αυτούς που γνωρίζω προσωπικά.
Β) Το να κάθετε με τις ώρες μπροστά στο tft monitor μπορεί να μην είναι πιο επικίνδυνο για την υγειά τους από την τηλεόραση αλλά η υπερβολή ποτέ δεν είναι καλή. Πρέπει λοιπόν όμορφα να καταλάβουν ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα πρέπει να κάνουν διαλλείματα γιατί αυτό τους βοηθά.
Γ) Προσπαθώ να παίζω κι εγώ μαζί τους και να τους βοηθώ / επηρεάζω όσο περισσότερο μπορώ.

Κλείνοντας να πω τι γνώμη μου για τους μελλοντικούς δολοφόνους στους οποίους αναφέρεστε.
Είμαι σίγουρος ότι είναι όπως τα λέτε, γιατί πολύ απλά το μεγαλύτερο ποσοστό τις νεολαίας έχει παίξει ή θα παίξει ένα τέτοιο παιχνίδι……αυτό όμως δε δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να αφορίζει.
Πιστεύετε προσωπικά ότι οι Μ. Αλέξανδρος, Ναπολέων, Χίτλερ, Τζακ ο αντεροβγάλτης κτλ έπαιζαν WoW ?
Προτείνετε να αφήσω τα παιδιά μου να πάνε στο γειτονικό πάρκο να παίξουν δίπλα στις σύριγγες?
Μήπως να τα στείλω σε κάποια επιθετική πολεμική τέχνη όπως είναι της μόδας τώρα τελευταία? Παιδιά 6+ χρονών να κάνουν kick boxing?
Μήπως να τα κλείσουμε σε καμία γυάλα χωρίς τηλεόραση, ιδιωτικά σχολεία, χωρίς άλλες επαφές και να τα’ αφήνουμε να διαβάζουν μόνο Αρλεκιν?


Μην προσπαθείτε να σταματήσετε την τεχνολογία, απλά προσαρμόστε την στα μέτρα σας για να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, εσείς και τα παιδιά σας.

Έγραψε ο/η serialkillercuzofthegames / 4 Ιανουαρίου 2007 στις 6:15 μ.μ.

TLDR
Cry more Ariandi and l2p

Έγραψε ο/η Aria G / 7 Ιανουαρίου 2007 στις 4:00 μ.μ.

Συμφωνώ με αρκετά απ'όσα γράψατε. Η τεχνολογία είναι το πάθος μου και κάτι που έχω σπουδάσει και ασχολούμαι ακόμα, οπότε σε καμμία περίπτωση δεν είμαι αντίθετη σε κάθε τι καινούριο. Αυτό που ήθελα να βγεί ως συμπέρασμα από το παραπάνω άρθρο είναι οτι πρέπει κάθε γονιός να δίνει περισσότερη σημασία σε ό,τι κάνει το παιδί του, να είναι δίπλα του, να μην υπάρχει τόση άγνοια πια.. Από τη μια είναι σχεδόν όπως τα λέτε αλλά από την άλλη γνωρίζουμε όλοι μας καλά πως υπάρχει πλέον μεγάλο πρόβλημα επικοινωνίας στις οικογενειακές σχέσεις. Τις ιδέες και τα άρθρα που γράφω δεν τα "κλέβω" από κάπου, είναι οι απόψεις μου και είναι λογικό αρκετοί να διαφωνούν ή να συμφωνούν με όσα διαβάζουν.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που είστε γονιός - γνώστης και με τιμά που αφιερώσατε αρκετή ώρα για να διαβάσετε το άρθρο μου αλλά και για να απαντήσετε στα όσα έγραψα.

Έγραψε ο/η Elsi / 8 Ιανουαρίου 2007 στις 1:26 μ.μ.

Ε οχι.. Ε οχι και κοινωνικά τα online παιχνίδια. Εκεί μέσα συναντάς από πανεπιστημιούχο μέχρι gay και ναρκωμανή να μιλάει με τα παιδιά σου. Μη τρελλαθούμε κιόλας. Διαφωνώ με αρκετά που είπε ο κυριος.
Πολύ καλό άρθρο.. Ας βγεί και στην τηλεόραση να τα δούμε όλοι καλύτερα.

Έγραψε ο/η eldim / 11 Ιανουαρίου 2007 στις 2:49 μ.μ.

@elsi:
Akrivos auto pou les....sti ka8imerini sou zwi ti sunantas? les kati diaforetiko apo auto pou eipa? eisai uper tis gialas?

Έγραψε ο/η eldim / 11 Ιανουαρίου 2007 στις 3:08 μ.μ.

@AriaG:

Sunfonw kai egw oti an pareis ena paixnidi apo to rafi enos SUPER MARKET, to dwseis sto paidi sou kai meta to afiseis na karfo8ei mprosta stin o8oni xwris na asxoli8eis mazi tou tote sigoura de tou kaneis kalo kai to vazeis se kinduno.

ALLA ton idio kundino kai akoma megalutero diatrexei to paidi an to afiseis se mia alana xwris na to prosexeis kai pas na pieis kafe me tous/tis filous/files sou....

Auto einai kata ti gnwmi mou auto pou 8a prepei na prosexei enas gonios kai s auto 8a prepei na epikentro8oume oloi mas.
Auto prospa8isa na kanw stin apantisi mou kai fisika na anatrepsw ti geusi aforismou pou afinei to a8ro.

Opws den mporoume na katakrinoume to gipedo tis geitonias an to paidi mas dextei kakes epiroes apo ta alla paidia pou paizoun ekei, etsi den prepei na katakrinoume kai to "gipedo" tou WOW. Apla eno sti prwti periptwsi oti kai na kanw to paidi mou 8a akousei ta vromologa pou 8a tou pei o sunomilikos tou, sti deuteri periptwsi exw tin dunatotita na tou kopsw tin epikoinwnia me agnostous….

P.S. sry gia ta greeklish alla eimai se termatiko xwris Ellinikes gramatoseires

Έγραψε ο/η Cemo / 22 Ιανουαρίου 2007 στις 5:47 μ.μ.

To wow ine ena pexnidi mikrografia tis kinonias mas px sinadas gay lesbies narkomanis dn simeni omos ti se epireazoun ine diki sou epilogi an 8a ipokipsis i oxi tora an ena pedi exi tn orimotita na epile3i ine 8ema tou goniou tu ama dn bori to idio tote o gonnios 8a prepi na epile3i gia afto oxi omos adika ala ute k xaristika.Ego pisteuo oti ola ta pragmata 8elun metro k sinesi to na pezis videogames mexri ena sigekrimeno orio dn su kani kako.Pisteuo pos to ar8o dn ine apolita sosto dld probali mono ta arnitika stixia tu pexnidiou eno 8a boruse na anaferi k tis dio pleures oste na ine apolita sosto ara ego dn katakrino to ar8o apla dn to 8eoro apolita plires.Oso gia ti minisis opu dextike i blizzard gia to sigekrimeno pexnidi kamia dn epirease to an 8a sinexisi na puliete to pexnidi i oxi ara kamia dn vasizotan se logika tekmiria.

Έγραψε ο/η DIivine / 22 Ιανουαρίου 2007 στις 8:50 μ.μ.

symfonw apolyta m tn cemo

Έγραψε ο/η Aria. G / 23 Ιανουαρίου 2007 στις 4:11 μ.μ.

@Cemo:
Επαναλαμβάνω πως το παραπάνω άρθρο απευθύνεται σε γονείς που δεν γνωρίζουν την επικινδυνότητα κάποιων παιχνιδιών και δεν μπορούν να ξεχωρίσουν το σωστό video game ανάλογα με την ηλικία του παιδιού τους. Κανένας από όσους απάντησαν εδώ δεν νομίζω να είναι 6, 7 ή 8 ή 10 ετών...
Οπότε σε καμμία περίπτωση στο άρθρο μου δεν είμαι κατά των συγκεκριμένων παιχνιδιών σε μεγαλύτερες ηλικίες. "Πόσο αθώα είναι τα παιχνίδια που παίζει το ΠΑΙΔΙ σας;" είναι ο τίτλος και όχι αρνητικά και θετικά των video games ώστε να αναφερθώ παραπάνω.
Btw, εαν είχα τόσο αρνητική άποψη για τα online παιχνίδια δε θα έπαιζα ούτε εγώ αλλά το κάνω ακόμα..!
Ξαναλέω λοιπόν μιας και λαμβάνω και αρκετά email από μητέρες που δεν έχουν καμία επαφή με το αντικείμενο και βρήκαν το άρθρο ιδιαίτερα ενδιαφέρον, πως το παραπάνω άρθρο δεν απευθύνεται σε ενήλικους gamers ή γνώστες του αντικειμένου με κρίση και άποψη.
Επίσης, δεν είμαι κατά της Blizard (παίζω τα παιχνίδια της!) απλά ανέφερα ένα γεγονός το οποίο συμβαίνει (μηνύσεις) και ...φυσικά δεν γίνεται τίποτα! Μήπως επειδή το μεγάλο ψάρι τρώει πάντα το μικρό;
:o)

 
Τελευταία άρθρα