fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Σύλληψη: μια μαγική διαδικασία

7 Απριλίου 2014 | 08:54 π.μ.

Είσαι έτοιμη να μείνεις έγκυος και το προσμένεις τόσο πολύ που τρελαίνεσαι. Η επίτευξη μιας εγκυμοσύνης υποτίθεται ότι είναι φυσική και εύκολη υπόθεση, σωστά; Έλα όμως που, το να συναντήσει το ωάριό  σου το σπερματοζωάριό του μοιάζει λίγο με εκείνο το παλιό τραγουδάκι που λέει: «Δεν μπορεί δεν μπορεί, κάπου θα συναντηθούμε. Δεν μπορεί, δεν μπορεί, στο ίδιο σπίτι ζούμε».


Η ωορρηξία
Σε έναν τυπικό έμμηνο κύκλο 28 ημερών, η ωορρηξία συντελείται την 14η ημέρα (αρχίζοντας να μετράμε σαν 1η ημέρα, την ημέρα που ξεκίνησε η έμμηνος ρήση).
Η διάρκεια ζωής του ωαρίου είναι πολύ σύντομη, γύρω στις 12-24 ώρες. Αντιθέτως τα σπερματοζωάρια μένουν ζωντανά για 5 περίπου ημέρες, προστατευμένα μέσα στην τραχηλική βλέννη, περιμένοντας «υπομονετικά» το ωάριο.
Κάθε γυναίκα που επιθυμεί να συλλάβει θα πρέπει να γνωρίζει την περιοδικότητα του κύκλου της και τα σημάδια της ωορρηξίας. Τα σημάδια αυτά περιλαμβάνουν αύξηση της ποσότητας της τραχηλικής βλέννης ενώ δεν είναι λίγες οι γυναίκες που αισθάνονται συμπτώματα όπως αυτά της περιόδου (πόνους, κράμπες, πρήξιμο, ευαιρεθισμό κλπ) κατά την διάρκεια της ωορρηξίας τους.
Οι περισσότερες γυναίκες έχουν έμμηνο κύκλο με διάρκεια από 26 ως 30 ημέρες. Η ωορρηξία συντελείται ανάμεσα στην 12η και την 16η ημέρα αυτού του κύκλου. Το πρώτο τμήμα του κύκλου –από την εμφάνιση της έμμηνου ρύσης μέχρι την ωορρηξία- ονομάζεται ωοθυλακική φάση. Το δεύτερο τμήμα του κύκλου – από την ωορρηξία μέχρι την επόμενη έμμηνο ρύση- ονομάζεται ωχρινική φάση. Η ωοθυλακική φάση είναι σχετικά σταθερή και διαρκεί περίπου 14 ημέρες.
Η σύλληψη μπορεί να επιτευχθεί αν υπάρχει σεξουαλική επαφή τις 5 ημέρες που προηγούνται στης ωορρηξίας. Τις 5 ως 3 μέρες πριν την ωορρηξία, η πιθανότητα σύλληψης είναι περίπου 10%.
Τις 2 ημέρες που προηγούνται της ωορρηξίας καθώς και την ημέρα της ωορρηξίας, οι πιθανότητες σύλληψης είναι γύρω στο 35%. Είναι οι καλύτερη περίοδος για να επιχειρήσεις να μείνεις έγκυος.
Η πιθανότητα να επιτευχθεί σύλληψη πέφτει σχεδόν στο 0% την ημέρα μετά την ωορρηξία.
Η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών επηρεάζει πολύ λίγο τα παραπάνω ποσοστά.

Επιχειρώντας την σύλληψη
Στα ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν, προτείνονται  τα εξής:
-    Μετρήστε την διάρκεια του έμμηνου κύκλου, μετρώντας από την πρώτη ημέρα της περιόδου (έμμηνου ρύσης) μέχρι την πρώτη ημέρα της επόμενης περιόδου. Συνήθως αυτός ο κύκλος έχει διάρκεια είναι μεταξύ 26 και 29 ημερών.
-    Από τη διάρκεια του κύκλου αφαιρέστε 14 ημέρες για έναν σχετικά ασφαλή υπολογισμό της ημέρας ωορρηξίας. (πχ. 26-14=12 και 29-14=15). Η ωορρηξία σε αυτή την περίπτωση συντελείται ανάμεσα στην 12η και την 15η ημέρα του κύκλου.
-    Επιδιώξτε να έρθετε σε σεξουαλική επαφή τις δύο-τρεις ημέρες που προηγούνται της ωορρηξίας –δηλαδή από την 10η ως την 15η ημέρα του κύκλου. Πολλοί γιατροί συστήνουν ερωτική επαφή μέρα παρά μέρα δηλαδή τις ημέρες 10, 12 και 14. Ωστόσο αν το ζευγάρι επιθυμεί να έχει ερωτική επαφή κάθε μέρα, αυτό σε τίποτα δεν μειώνει –αλλά ούτε αυξάνει- τις πιθανότητες.

Οι ενδείξεις της ωορρηξίας
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να διαπιστώσει μια γυναίκα αν έχει ωορρηξία, από την παρατήρηση της αύξησης της τραχηλικής βλέννης μέχρι την θερμομέτρηση. Στο εμπόριο κυκλοφορούν επίσης, τεστ ωορρηξίας (αντίστοιχα με τα τεστ εγκυμοσύνης) που μετρούν τις ορμονικές αλλαγές μέσω των ούρων και του σάλιου.
Οι γυναικολόγοι συστήνουν την μέθοδο των τεστ ωορρηξίας για γυναίκες που δεν έχουν σταθερό έμμηνο κύκλο.
Για περισσότερες πληροφορίες ως προς την εύρεση των γόνιμων ημερών μπορείτε να διαβάσετε το «Πώς θα βρείτε τις γόνιμες μέρες σας»

Ο ρόλος του συντρόφου
Η προσπάθεια για την επίτευξη της εγκυμοσύνης είναι υπόθεση και των δύο. Ο σύζυγος θα πρέπει να ελεγχθεί για το ενδεχόμενο να έχει χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων. Το 40%  των περιπτώσεων των ζευγαριών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη σύλληψη, υπεύθυνη είναι η ανδρική υπογονιμότητα, ενώ σε ένα επιπλέον 20% οι δυσκολίες προκύπτουν γιατί και οι δύο αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας.

Η θετική σκέψη
Η καλή ψυχολογία είναι το καλύτερο όπλο σε όσα ζευγάρια προσπαθούν να αποκτήσουν μωρό. Ακόμα και όταν το τεστ εγκυμοσύνης βγαίνει –για ακόμα μια φορά- αρνητικό πρέπει το ζευγάρι να το αφήνει πίσω του και να σκέφτεται θετικά.
Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε, κάντε έρωτα τις γόνιμες μέρες και μετά ξεχάστε το. Ασχοληθείτε με την δουλειά σας, με τις κοινωνικές σας υποχρεώσεις, με τα χόμπι σας. Προσπαθήστε να εκτονώσετε την ένταση και η πολυπόθητη εγκυμοσύνη θα έρθει με τον πιο μαγικό και θαυμαστό τρόπο. Όπως είναι η φύση της άλλωστε.

 

 

 

Σχετικά άρθρα

icon Προσθήκη Σχόλιου

Σύλληψη: μια μαγική διαδικασία


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

Έγραψε ο/η Σύλληψη: Μια μαγική διαδικασία / 9 Οκτωβρίου 2017 στις 2:05 π.μ.

Καλημέρα σας!
Θέλω τη βοήθεια σας, στο να καταλάβω αν η τελευταία επαφή που είχα, ήταν μέσα σε γόνιμη μέρα η όχι,διότι καταλαβαίνω από τα γραφόμενα σας,πρέπει να ήταν στο όριο των γονιμων ημερών!
Είχαμε ατύχημα με το προφυλακτικό.. Έσπασε κατα την επαφή. Υπάρχει περίπτωση να είμαι έγκυος;;
Και είμαι πολύ στενοχωριμενη, λόγο σοβαρό πρόβλημα υγείας δεν,μου επιτρέπεται να μείνω έγκυος!

Έγραψε ο/η Σύλληψη: Μια μαγική διαδικασία / 9 Οκτωβρίου 2017 στις 2:16 π.μ.

Είχα περίοδο 20..με 21 Σεπτεμβρίου, με τον κύκλο μου, σχετικά σταθερό! Επαφή έγινε 6 Οκτωβρίου. Τώρα.. Τι να πω..πως έτυχε να σπάσει το προφυλακτικό.. Άκουγα ότι μπορεί να συμβεί αυτό αλλα δεν το πίστευα

Έγραψε ο/η Πιθανόν εγκυμοσύνη / 10 Μαρτίου 2019 στις 10:04 π.μ.

Καλημέρα σας,
Παρακαλώ τελευταία φορά η περίοδος μου ήταν στις 25/2/2019. Ελεύθερα έγινε στις 9/3. Έχω σταθερό κύκλο (24 ημέρες).
Υπάρχει κίνδυνος για εγκυμοσύνη?

Έγραψε ο/η Πιθανόν εγκυμοσύνη? / 1 Σεπτεμβρίου 2019 στις 4:36 μ.μ.

Καλησπέρα σας,
Ή περίοδος μου ήρθε Στις 16Αυγούστου.Απο την επόμενη ημέρα δεν είχα σταγόνα αίμα!
Συνήθως ο κύκλος μου κρατα 24 με 25 ημέρες!
Έκανα ελεύθερα έρωτα στις 25 Αυγούστου.
Με έχει πιάσει το στομάχι μου από το άγχος καθώς έχω πονακια συνεχώς χαμηλά.
Υπάρχει κίνδυνος για εγκυμοσύνη?
Αναμένω την απάντηση σας άμεσα!!!
Ευχαριστώ.

 
Τελευταία άρθρα