fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Απιστία ...μπορώ να συγχωρήσω ?

23 Ιουλίου 2007 | 08:12 π.μ.

Η απιστία προκύπτει περίπου στο 70% των ζευγαριών. Το ποσοστό  είναι μεγάλο. Όλοι όσοι έχουν υπάρξει θύματα απιστίας έχουν αναρωτηθεί αν πραγματικά μπορούν να συγχωρήσουν  τον σύντροφό τους. Άραγε μπορούν; Άραγε, πρέπει;

 Η συγχώρεση μοιάζει συχνά σαν μια αφύσικη διαδικασία. Έχουμε μάθει να απαιτούμε δικαίωση στη ζωή και να επιθυμούμε την τιμωρία του κακού.  Όταν συγχωρείτε, κάνετε μια συνειδητή επιλογή να μην εκδικηθείτε, να  μην ανταποδώσετε τον πόνο – στάση άκρως μεγαλόψυχη μετά από την εμπειρία μιας απιστίας!

Συγχώρεση σημαίνει τουλάχιστον να πειστείτε κάποια στιγμή για την ειλικρίνεια της μεταμέλειας του συντρόφου σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποδέχεστε την ίδια της πράξη. Αυτό που αποδέχεστε είναι αποκλειστικά και μόνο την παραδοχή του λάθους του.  Με άλλα λόγια, μπορείτε να συγχωρήσετε και ταυτόχρονα να νοιώθετε ότι ο σύντροφος σας ξεπέρασε τα όρια.

 

Συγχώρεση  σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα ξεχάσετε την προδοσία. Όταν συγχωρήσετε, η οργή θα παύσει να ακολουθεί την μνήμη και ο πόνος την σχέση.

Η διαδικασία της συγχώρεσης θα κυλήσει πολύ πιο αβίαστα και για τους δυο αν ο σύντροφός σας παραδεχθεί την πράξη του, δεχθεί την διακοπή της εξωσυζυγικής σχέσης, και υιοθετήσει μια γενικότερη στάση μεταμέλειας για τον πόνο που σας προκάλεσε.

Η επούλωση του τραύματος της απιστίας για πολλά ζευγάρια μοιάζει να μη είναι ποτέ οριστική. Μπορεί να γλείφετε τις πληγές σας πάρα πολλά χρόνια. Μπορεί να μην υπάρχει ποτέ εκείνη η χρονική στιγμή που θα πείτε «τώρα συγχώρεσα τα πάντα».

Η ανάμνηση του τραυματισμού σας μπορεί να πυροδοτεί  πόνο επί χρόνια. Ακόμη και αν δουλέψετε τα θέματα που σας απομάκρυναν από τον σύντροφό σας, μην περιμένετε να ξεκινήσει το κοντέρ της σχέσης πάλι από το μηδέν -  σαν να μην συνέβη τίποτα.

 

Ξεχάστε σε αυτό το θέμα τις θρησκευτικές σας καταβολές και πιστέψετε ότι δεν είστε  κακός άνθρωπος αν δεν μπορείτε να συγχωρήσετε ολοκληρωτικά τον σύντροφό σας.        

Συχνά, ο άπιστος σύντροφος δεν αντέχει να  χειριστεί όλο αυτόν τον καταιγισμό επιθέσεων που μπορεί να δεχθεί μετά την αποκάλυψη της αλήθειας. Μπορεί, λοιπόν, να εκβιάσει την συγχώρεση για να διακόψει το «μαρτύριό» του.  Κάποιοι από εσάς μπορεί να οδηγηθείτε σε μια βιαστική «ψευτοσυγχώρεση»  εκλογικεύοντας το τραύμα και παραμερίζοντας τα πραγματικά σας συναισθήματα («όλοι απατάνε», «εμένα θέλει πραγματικά, αφού σε εμένα επιστρέφει», κ.α.). Άλλοι μπορεί να προσφέρετε μια πρόωρη συγχώρεση ακριβώς επειδή η σας λείπει  αυτοεκτίμηση. Με άλλα λόγια, σπεύδετε να αθωώσετε αυτούς που σας κάνουν κακό γιατί δεν έχετε πειστεί ακόμη ότι δικαιούστε μια καλύτερη συμπεριφορά.

 

Προσοχή, όμως στις γρήγορες λύσεις! Η συγχώρεση είναι λίγο σαν την αντιβίωση:  Ποτέ δεν φτάνει μια δόση! Επομένως, μην σπεύσετε να «συγχωρήσετε» την απιστία σε μια μέρα γιατί το πιθανότερο είναι ότι απλά θα θάψετε ζωντανή την οργή, τον πόνο, την απογοήτευση. 

Η διαδικασία της επούλωσης τέτοιων τραυμάτων είναι  επίπονη και δεν διαρκεί ποτέ λιγότερο από 2 χρόνια. Ακόμη και αν σε νοιώσετε ότι έχετε συγχωρήσει, συχνά θα βλέπετε τον εαυτό σας να έχει εξάρσεις θυμού ή κλάματος.

Εάν νοιώθετε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να συγχωρήσετε, ίσως να σημαίνει ότι το μικρό παιδάκι που κρύβεται μέσα σας δεν μπορεί να συγχωρήσει κάποιον από τον παρελθόν. Όταν ήσασταν μικρό παιδάκι, ποιος σας απογοήτευσε; Ποιος σας εγκατέλειψε; Ποιος σας εξόργισε; Ποιος σας ενόχλησε τόσο που ακόμη νοιώθετε να  είστε το θύμα του; Απαντήστε με ειλικρίνεια σε αυτά τα ερωτήματα και  κλείστε τις μισοτελειωμένες υποθέσεις που έχετε με τα πρόσωπα του παρελθόντος σας.  Αν το κάνετε αυτό, η διαδικασία της συγχώρεσης του συντρόφου σας θα είναι πολύ πιο εφικτή για εσάς.

Και μην ξεχνάτε: Η συγχώρεση κάνει καλό στην υγεία! Η έρευνα πια έχει αποδείξει ότι η  καθήλωση στη μνησικακία, την οργή και τον πόνο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και μη αναστρέψιμες βλάβες στον οργανισμό.    

Λόγοι για να συγχωρήσεις ΕΣΥ τον εαυτό σου όταν ο σύντροφός σου σε έχει απατήσει
• Που τον εμπιστεύτηκα
• Που αγνόησα για αρκετό καιρό τα σημάδια της απιστίας του
• Που χρησιμοποίησα τα παιδιά
• Που ήμουν ανεπαρκής γονιός όλο αυτό το διάστημα
• Που ανέχτηκα με αφέλεια τις δικαιολογίες που μου έδινε
• Που ορισμένες στιγμές έχασα την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό μου μέσα στην προσπάθειά μου να τον κερδίσω πίσω

Δεν αξίζει να συγχωρήσετε όταν…
• Ενώ έχετε αποδείξεις, εξακολουθεί να μην παραδέχεται την απιστία
• δεν εκδηλώνει σημάδια μεταμέλειας ή συνειδητοποίησης του τραυματισμού που έχει προκαλέσει.
• Δεν κάνει καμία συνειδητή προσπάθεια να κερδίσει την συγχώρεσή σας

Δρ. Φαίδρα Λογοθέτη
 Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια


Site: www.lovesmiles.gr
e-mail : groups@lovesmiles.gr 

Σχετικά Άρθρα

Γυναικείες απιστίες

Η γυναικεία διαίσθηση

Πόσο εύκολο είναι να χωρίσεις ;

link με το fe-mail Forum

 

icon Προσθήκη Σχόλιου

Απιστία ...μπορώ να συγχωρήσω ?


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

Έγραψε ο/η kate / 25 Ιουλίου 2007 στις 11:43 μ.μ.

Λόγοι για να συγχωρήσει ΑΥΤΟΣ εμένα όταν έχω απατήσει τον σύντροφό μου;;;;;;;;;;;

Έγραψε ο/η havefun / 25 Ιουλίου 2007 στις 5:22 μ.μ.

70% lol ... Τι ταλαιπωρία και δράμμα γλυτώνει κανείς όταν είναι "πιτσιλιστής"

Έγραψε ο/η Martini-Man / 28 Ιουλίου 2007 στις 5:36 π.μ.

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο και μου άρεσε να το διαβάζω γιατί μου έδωσε μια "εκ των έσω" άποψη του πως βλέπουν οι γυναίκες την απιστία αλλά και τι πρέπει να αισθανωνται όταν κάνουν απιστίες αυτές οι ίδιες.
Απλά λείπει ένα μικρό κομμάτι που δεν είναι άλλο η ψυχολογία του άνδρα όταν ξενοκοιτάζει. Ο άνδρας μπορεί να κάνει κάτι με μια γυναίκα χωρίς ΚΑΝΕΝΑΝ συναισθηματικό δεσμό! Σίγουρα κάποιος ενθουσιασμός υπάρχει αλλά σίγουρα τίποτα παραπάνω αν μιλάμε για one-nighters.
Στο μυαλό ενός άνδρα δεν υπάρχει καμια συγχυση. Σ'αγαπώ, θέλω να είμαι μαζί σου αλλά η άλλη είναι πολύ σέξυ γυναίκα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να παίρνουν υπ'όψην οι γύναίκες στις αποφάσεις τους.
Ειναι τελείως διαφορετικό να σε απατά με κάποια/κάποιες για μια φορά (και στο μυαλό μου προτιμότερο) από το να σε απαταει με μια για πολυ καιρό γιατί στην δεύτερη περίπτωση η άλλη τον έχει κερδίσει και απλά δεν στο έχει πει. Ίσως να μην έχει τα κότσια να το πει και στον εαυτό του.

Έγραψε ο/η Τίνα / 28 Ιουλίου 2007 στις 3:27 μ.μ.

πιστευω πως εξαρταται απο τον χαρακτηρα κ τα αισθηματα που εχει ο καθε αντρας...Αν η γυναικα του-κοπελα του,του προσφερει οσα ο ιδιος ζητα στην σεξουαλικη του ζωη αλλα κ στις σχεσεις τους γενικοτερα κ αν υπαρχει οντως αγαπη κ αμοιβαια συναισθηματα,τοτε δυσκολα θα υπαρξει απατη{κ απο τις δυο πλλευρες}...:-};-]

Έγραψε ο/η Σεβη / 31 Ιουλίου 2007 στις 5:39 μ.μ.

Δεν ειναι εντελως παπατζιλίδικο να συζητάμε μονιμως για το αν και πως οι γυναικες να συγχωρουν και για την ψυχολογια τους μετα απο ενα μικρο κερατακι, κτλ κτλ κτλ....
Νομιζω οτι πλεον πρεπει να παραδεχθουν οι αρθρογραφοι οτι οι γυναικες πλεον ειναι αυτονομες, ανεξαρτητες, περιποιημένες και πανω απο ολα δεν καθονται με τους αντρες απο αναγκη. Τωρα πια διαλέγουν συντροφο και οχι πατεριτσα και ξερουν πολυ καλα τι ειναι διατεθημενες να συγχωρήσουν και τι οχι. Επισης θα πρεπει να αναλογιστουμε το γεγονος οτι τωρα πια το μεγαλυτερο ποσοστο άπιστων συντροφων αντιστοιχει στις γυναικες αφου πλεον δεν δισταζουν να κανουν μια φαντασιωση τους πραγματικοτητα αλλα παραλληλα να μην ρισκαρουν και την σταθεροτητα της σχεσης. Νομιζω οτι οι χαμαιλέωντες των συναισθημάτων πλεον ειναι οι γυναικες.

Έγραψε ο/η Aria.G / 4 Αυγούστου 2007 στις 10:26 μ.μ.

Hello! Κάτι που ίσως αγνοούμε όλοι μας είναι πως οι γυναίκες είναι πολυγαμικά όντα (κι όμως!) και όχι μονογαμικά όπως αρκετοί πιστεύουν. Στατιστικές πλέον δείχνουν αριθμούς συντρόφων των γυναικών σχεδόν ίδιους με αυτούς των ανδρών και κάποιες φορές και μεγαλύτερους. Θα συμφωνήσω πως οι γυναίκες είναι πλέον ανεξάρτητες και σε πολλές περιπτώσεις εκμεταλεύονται εκείνες τους άνδρες (κι ας νομίζουν εκείνοι το αντίθετο -πχ.μου έκατσε η τάδε προχθές- νομίζουν!). Έχουν αλλάξει πλέον τα πράγματα. Είμαι τελείως κατά στο θέμα της απιστίας, διότι έχω την ειλικρίνια πρώτη στην ιεραρχία μου και πιστεύω πως εαν ένας άνδρας καταφέρει να κάνει έρωτα στο μυαλό μιας γυναίκας (την ικανοποιεί πλήρως και φαίνεται αυτό) την έχει δική του. Το ίδιο ισχύει και στην αντίθετη περίπτωση. Οι άνδρες που θεωρούν πως έχουν την τέλεια γυναίκα στο κρεβάτι τους είναι ικανοποιημένοι με αυτή.

Μπορείτε να αφήσετε τη ψήφο σας (εάν έχετε απατήσει ή όχι)και να συζητήσετε το παραπάνω θέμα και εδώ http://fe-mail.gr/forum/viewtopic.php?t=10

Έγραψε ο/η triantafyllos / 24 Αυγούστου 2009 στις 3:03 μ.μ.

ayto poy se pirazi perisotero einai i koroidia.kai ta pseftika oneira.poy stin oysia maxete anas.13 aygoystoy moy ta pire ola.apo tote exo na bgo apo to spiti.oyte ta paidia den skeytike.kai itan o monadikos moy anhropos.

Έγραψε ο/η άλλος ψυχολόγος / 23 Σεπτεμβρίου 2011 στις 9:47 μ.μ.

Τι εμβρίθεια!

Έγραψε ο/η Artemis / 4 Μαΐου 2012 στις 11:43 π.μ.

sxetika m tn apistia...to kanoun oloi telika? http://zisemazimas.blogspot.com/2012/05/blog-post_02.html

 
Τελευταία άρθρα