fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Πειράζει που ζηλεύω ;

3 Νοεμβρίου 2008 | 08:53 π.μ.

...από την Αγγελική

ΖΗΛΕΙΑ.  Προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη «ζήλος» και σημαίνει  ζέση της ψυχής και μεγάλη δραστηριότητα, που προέρχεται από την πίστη και την αφοσίωση .

 Που σημαίνει, ότι κάτι πολύτιμο και «δικό μας» βρίσκεται σε κίνδυνο και πρέπει να πολεμήσουμε για τα κεκτημένα μας, για αυτό που μας ανήκει, ακόμα και στην περίπτωση που έχουμε πείσει τον εαυτό μας ότι μας ανήκει.
 Πολλές φορές το έχουμε βιώσει και έχουμε βρεθεί στη θέση αυτή, του ανθρώπου που προκαλεί ή υφίσταται το συγκεκριμένο συναίσθημα.

Παράλογη και παράξενη κατάσταση ή συνηθισμένο και ανθρώπινο συναίσθημα ;
Αναμφισβήτητα το παραπάνω ερώτημα έμμεσα ή άμεσα έχει απασχολήσει έστω και για λίγο την σκέψη μας. Η απάντηση βρίσκεται κάπου στη μέση.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Σίγμουντ Φρόυντ  «η ζήλεια είναι μία από τις συναισθηματικές καταστάσεις, όπως η χαρά ή η λύπη και άλλες  που μπορεί να περιγραφεί ως ομαλή» .
Το  συναίσθημα της ζήλειας λοιπόν, είναι ένα συνηθισμένο και θα έλεγα καθόλου  παράξενο συναίσθημα που διαθέτουμε όλοι μα όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία, κοινωνική τάξη ή οικονομική κατάσταση.

Αυτό που κάνει την διαφορά  στο να χαρακτηρίσει κάνεις την ζήλεια και την  συγκεκριμένη κατάσταση, που ζει και βιώνει, είναι οι αντιδράσεις που μας προκαλεί. Οι αντιδράσεις αυτές  μπορεί να κυμανθούν από μία απλή ερώτηση, νύξη του θέματος…, μέχρι ψυχοφθόρες και πολύωρες σκηνές τρελής ζηλοτυπίας, στις οποίες η αγάπη καταλαμβάνετε  από την καταπίεση, τις  απειλές!

Μετά παίρνουν θέση η καχυποψία και οι καβγάδες. Το αίσθημα της ζήλειας βέβαια δεν είναι πάντα τόσο άσχημο. Κάποιες φορές  τέτοια συναισθήματα μας βοηθούν να ψάξουμε βαθύτερα μέσα μας και να εκτιμήσουμε έτσι καλύτερα την αξία του άλλου.

 Μπορούμε να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες μας και να βελτιώσουμε τα αδύναμα σημεία της προσωπικότητά μας. Η ζήλεια  είναι ένα διφορούμενο συναίσθημα. Μπορεί να είναι ευεργετική και να μας βοηθήσει να κατακτήσουμε όλα αυτά που ζηλεύουμε με την καλή έννοια …
Δυστυχώς όμως  μπορεί να είναι και κακοπροαίρετη, όταν αυτό το αίσθημα  μας σπρώχνει σε καταστροφικές συμπεριφορές και πράξεις προς το αντικείμενο της  ζήλειας μας.
Τα πάντα  εξαρτώνται από το πώς θα  την χειριστούμε. Από το πόσο ξέρουμε εμάς, τον εαυτό μας, τις δυνατότητες μας και βέβαια πόσο μπορούμε να ελέγξουμε την αντίδραση αυτή που μας προκαλεί – αυτόματα, μόλις την νιώσουμε - η ζήλεια!


 Η ζήλεια δεν υπάρχει ούτε δημιουργείται από μόνη της. Αναπτύσσεται σε μία σχέσης αγάπης για τα πρόσωπα που μονοπωλούν το ενδιαφέρον μας. Όσο πιο πολύ δενόμαστε με το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει, τόσο πιο μεγάλη είναι και η μερικές φορές ανεξέλεγκτη πιθανότητα να νιώσουμε την ζήλεια
Παθιαζόμαστε με το καθετί μας θυμίζει  το πρόσωπο.

 

Δενόμαστε και αγαπάμε το τραγούδι «μας», την ταινία «μας», το μαγαζί «μας». Μιλάμε για το αγόρι « μας», το κοριτσάκι «μας», αναζητούμε  και  δημιουργούμε όλο και περισσότερους συνδετικούς δεσμούς, ώστε να φτιάξουμε γερή σχέση.

Στην προσπάθεια που κάνουμε για να κατακτήσουμε το άλλο μας «μισό» , όταν παρατηρήσουμε ότι κάτι καινούριο μπαίνει στην ζωή του, που νιώθουμε ότι μας απειλεί και πάει να μας πάρει κάτι που «έχουμε στην κατοχή μας», ξεσπούν τα συμπτώματα της  ζήλειας . 
 
 Η ζήλεια αυτή, μπορεί  να εκφραστεί με διάφορους  τρόπους. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισης  είναι η επιθετικότητα. Γινόμαστε κυνικοί, απότομοι και  απόμακροι.


Άλλοι πάλι ακολουθούν τον δρόμο της απομόνωσης : Κλίνονται στον εαυτό τους  και φροντίζουν να την κρύψουν τόσο καλά  που φαίνεται σαν να μην υπάρχει.

Υπάρχει όμως και η κατηγορία των ανθρώπων, που θέλουν να εκδικηθούν κι  ενεργούν απρόβλεπτα και βίαια.
 Η ζήλεια μπορεί να γίνει καταστροφική για τον εαυτό μας και τις σχέσεις.  Η ανασφάλεια που μας κυριεύει, μας μετατρέπει σε τέρατα  που με σπασμωδικές συμπεριφορές, μπορούμε να προκαλέσουμε αλλοπρόσαλλες καταστάσεις ..
 Η λύση βέβαια, βρίσκεται μέσα μας.
Η επανάκτηση της αυτοπεποίθησης και του αυτοσεβασμού μας, μπορεί να εξομαλύνει την κατάσταση. Η ζήλεια  απαιτεί στροφή στον εαυτό μας. Η επανεξέταση και η συνειδητοποίηση των αναγκών μας, μπορεί να μας βοηθήσει. Η πίστη και η αφοσίωση, είναι δύο παράγοντες που μπορούν να ελαττώσουν την ζήλεια.

 

Αν όμως το «μωρό» μας  ή ο φίλος μας θέλει να φύγει…, ακόμα και αν υπήρξε πραγματικά δικός μας, δεν μπορούμε να τον κρατήσουμε με το ζόρι.

Τίποτα δεν ζει αιώνια και πόσο μάλλον σε καθεστώς πίεσης . Όλη η αλήθεια είναι στη φράση που περιγράφει ότι η πραγματική αγάπη είναι εκείνη που αν την αφήσεις ελεύθερη, θα γυρίσει πίσω σε σένα «Αν είναι να έρθει θε’ να ‘ρθει, αλλιώς θα προσπεράσει».


Δεν χρειάζεται φυσικά να φοβόμαστε την ζήλεια. Είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα όπως η χαρά, η λύπη ή ο θυμός. Αυτό που πρέπει μόνο να προσέξουμε, είναι το πως θα το χειριστούμε…

Αν δηλαδή θα επιτρέψουμε να δράσει θετικά, κάνοντάς μας καλύτερους ή αντίθετα αν ανήμποροι να ελέγξουμε τις αδυναμίες μας, γίνουμε οι  καταστροφείς της σχέσης από φοβίες του μυαλού μας …

 
Άλλωστε, όλα μέσα από το μυαλό μας δημιουργούνται, μην ξεχνάτε ότι απλά είναι ένα συναίσθημα. Κι εγώ είμαι πολύ χαρούμενη, γιατί παρά την αφόρητη πίεση των καθημερινών μικρών και μεγάλων προβλημάτων, μπορώ ακόμα να αισθάνομαι, ν’ αγαπώ - ακόμα κι αν καμιά φορά ζηλεύω - να χαίρομαι και να λυπάμαι, να νιώθω ζωντανή !

 

icon Προσθήκη Σχόλιου

Πειράζει που ζηλεύω ;


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

Έγραψε ο/η jenny / 4 Νοεμβρίου 2008 στις 8:08 π.μ.


ΤΟ ΜΑΥΡΙΣΜΕΝΟ ΜΑΤΙ

E. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ


Για πες μου αυτό ήταν γοβάκι;
ίσως της πόρτας το χερουλάκι ;
Μέγας είσαι Κύριε !Τι μελανιά;
Σκλάβε! Πώς έπαθες την ζημιά;

Το θηλυκό εκδικήθηκε φανερά
Σε σημάδεψε η ζήλεια σταθερά
Στην παρέα σου να ταπεινωθείς
Και την ήττα σου να αποδεχτείς

Αχ!Άτιμο και μοχθηρό γυναικάκι
Ξύλο έφαγες σου έριξε φαρμάκι
Στη θέα σου γελάνε χαιρέκακα
πάντα δε λέμε φταίει η γυναίκα!

Έγραψε ο/η .. / 4 Νοεμβρίου 2008 στις 8:21 π.μ.

http://fe-mail.gr/pages/posts/sex/sex2458.php?p=50

Teleiosan ta 8emata kai ta anakyklonete?

Έγραψε ο/η katkat / 4 Νοεμβρίου 2008 στις 10:14 π.μ.

''..", αυτά τα δύο θέματα είναι τελείως διαφορετικά...

Έγραψε ο/η αννα / 4 Νοεμβρίου 2008 στις 11:24 π.μ.

το θεμα ειναι η ζηλεια και η εννοια της,συμφωνο με την katkat.
αλλα θελω να πω οτι η ζηλεια ειναι αυτη που καταστρεφει οικογενειες, φιλιες , ζωες! το εζησα το βιωσα. μακαρι να μην υπηρχαν αυτοι που ειναι αρρωστοι απο αυτο το συναισθημα!

Έγραψε ο/η ΓΙΩΤΑ Ν. / 4 Νοεμβρίου 2008 στις 1:08 μ.μ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΕΡΑΣΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΑ ΕΣΤΕΙΛΑ ΕΝΑ mail ΣΤΗΝ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΘΕΛΩ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΕΔΩ, ΔΗΜΟΣΙΑ ,ΝΑ ΠΩ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑΤΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΕ ΞΕΡΕΙ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΑΜΕΣΩΣ . ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΞΕΙ ΑΤΕΛΕΙΩΤΑ MAIL . ΣΕ ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΣΑΝ ΝΑ ΜΙΛΟΥΣΑ ΜΕ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ. ΔΕΝ ΘΑ ΠΩ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΝΑ ΠΩ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΓΓΕΛΙΚΗ,ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΤΗΣ ΠΩ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΤΙ ΟΠΟΤΕ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ, ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΤΗΣ !
ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕΣ.

Έγραψε ο/η elena / 5 Νοεμβρίου 2008 στις 11:42 μ.μ.

η ζηλεια κανει κακο, οταν χανεις τον ελεγχο χανεις τα παντα

Έγραψε ο/η ..... / 5 Νοεμβρίου 2008 στις 2:31 μ.μ.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ....ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΖΗΛΕΥΟΥΝ ΤΟ ΒΑΖΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΣΑ ΤΟ ΜΕΛΙ...ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΖΗΛΕΥΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΒΑΖΟ..... ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΖΗΛΕΥΟΥΝ ΜΟΝΟ....ΤΗΝ ΕΤΙΚΕΤΤΑ....ΤΟΥ ΒΑΖΟΥ !!!!!!!

Έγραψε ο/η kat / 5 Νοεμβρίου 2008 στις 7:08 μ.μ.

oti peis.
http://fe-mail.gr/pages/posts/sex/sex981.php
http://fe-mail.gr/pages/posts/sex/sex3162.php?p=30

Έγραψε ο/η katkat / 6 Νοεμβρίου 2008 στις 11:00 π.μ.

το ενα αρθρο μιλαει για τον "μαμακια" και το άλλο για τις "πεθερες" αλλά κ πάλι, επείδη απ' οτι καταλαβαίνω είσαι ο ίδιος/α ανώνυμος που ανέφερε την "ανακύκλωση", τότε όλα τα έντυπα, συγγράμματα κτλ που κυκλοφορούν παγκοσμίως είναι μια τεράστια ανακύκλωση. Δηλαδή από τη στιγμή που κάποιος γράφει ένα άρθρο και εκφέρει μια άποψη τότε όλοι οι άλλοι μούγκα! Κανείς άλλος δεν έχει δικαίωμα ούτε να γράψει τη δική του άποψη για το ίδιο θέμα, ούτε να γράψει για κάποιο ξεχωριστό θέμα και στο γραπτό του να συμπεριλάβει στοίχεια από κάπου αλλού - είτε τυχαία - είτε εσκεμμένα.
Όπως και να το κάνεις πάντως και αυτά τα 2 άρθρα διαφορετικά είναι.

Έγραψε ο/η ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΑ / 6 Νοεμβρίου 2008 στις 4:25 μ.μ.

Katkat συμφωνώ μαζί σου.

Επίσης μου αρέσει πολύ ο τρόπος που εκφράζεις και τεκμηριώνεις την εκάστοτε αποψή σου.
Μήπως είσαι εκπαιδευτικός?

Έγραψε ο/η katkat / 7 Νοεμβρίου 2008 στις 11:26 π.μ.

Ευχαριστώ πολύ Βενετσιάνα για τα καλά σου λόγια. Δεν είμαι εκπαιδευτικός, δυστυχώς, πολύ ωραίο επάγγελμα αλλά...μας "έφαγε" ο "επαγγελματικός προσανατολισμός"..

Έγραψε ο/η maro / 11 Νοεμβρίου 2008 στις 6:41 μ.μ.

zileyo ayto poy den mporo na exo!!

Έγραψε ο/η αννα / 14 Νοεμβρίου 2009 στις 10:57 μ.μ.

xaxaxax paidia i anakyklwsi einai anagkaia gia na swsoyme ton palniti :-D fobero arthro!!!!
ayth thn stigmh enoitha mesa moy zhleia molis to diabasa to kseperasa !! ayto einai epityxia!

 
Τελευταία άρθρα