fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Sex και καύσωνας

1 Αυγούστου 2006 | 09:53 π.μ.

Μπορεί το υπουργείο Υγείας να μας έδωσε οδηγίες για προστασία από τον καύσωνα, όσον αφορά το ντύσιμο, τη διατροφή και τις καθημερινές μας δραστηριότητες, αλλά κανείς δεν μας είπε τι γίνεται τις δύσκολες αυτές μέρες με το σεξ! Ας δούμε τι λέει για το θέμα ο επίκουρος καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας, Ανδρολόγος Ζήσης Παπαθανασίου, επιστημονικός διευθυντής του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου:

-Το καλοκαίρι λέγεται ότι είναι μία εποχή που αυξάνει την ερωτική διάθεση. Αυτό είναι αλήθεια;

Η αύξηση της ερωτικής διάθεσης το καλοκαίρι είναι γεγονός για τους κατοίκους τον χωρών με εύκρατο κλίμα και θερμό καλοκαίρι. Η αύξηση της ερωτικής διάθεσης δεν πρέπει να αποδίδεται όμως μόνο στην αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά και στον τρόπο ζωής που επιβάλει η ζέστη: ελαφρότερα ρούχα που αφήνουν να διαγράφεται ή να φαίνεται το σώμα (άρα περισσότερα οπτικά ερεθίσματα), μπάνια στη θάλασσα με επίδειξη των μαυρισμένων από τον ήλιο κορμιών, περισσότερη ξενοιασιά λόγω διακοπών.

-Η άνοδος της θερμοκρασίας πόσο επιδρά στη σεξουαλική συμπεριφορά;

Υπάρχουν άτομα που έχουν μεγαλύτερη διάθεση για σεξ το καλοκαίρι και άλλα το χειμώνα. Οι λόγοι που προαναφέραμε έχουν ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι να νιώθουν εντονότερη διάθεση για σεξ το καλοκαίρι. Σίγουρα όμως η διάθεση αυτή δεν παρακολουθεί ακριβώς την άνοδο του θερμόμετρου όπως ίσως φαντάζεστε...

-Οι γιατροί μιλούν για ηλιοθεραπεία με μέτρο και για αποφυγή της κατανάλωσης οινοπνευματωδών. Πολλές φορές όμως δεν τους ακούμε και καθόμαστε στον ήλιο και πίνουμε και αλκοόλ. Συχνά μάλιστα ακολουθεί και σεξ! Είναι αυτό επικίνδυνο;

Αν θέλουμε να είμαστε πολύ αυστηροί στις οδηγίες μας για ηλιοθεραπεία με μέτρο και προσεκτική κατανάλωση οινοπνευματωδών, θα πρέπει να προσθέσουμε και σεξ με μέτρο! Γενικά όμως, η τρίτη αυτή οδηγία αφορά κυρίως άτομα με αναπνευστικά και προβλήματα του κυκλοφορικού.

-Ποιές είναι τελικά οι κατάλληλες ώρες μίας ημέρας με καύσωνα γιά την ερωτική πράξη;

Σίγουρα οι ώρες με τη λιγότερη ζέστη και με άδειο στομάχι, όπως οι νυχτερινές και οι πρωϊνές. Μέσα στο καταμεσήμερο αφήστε το καλύτερα!

-Πόσες θερμίδες καταναλώνουμε κάνοντας έρωτα;

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές από άτομο σε άτομο, που επηρεάζονται όμως και από τη διάρκεια, αλλά και την ένταση της ερωτικής πράξης.

-Πως αναπληρώνουμε τις θερμίδες αυτές με καλοκαιρινή διατροφή;

Η συνηθισμένη ελαφρά καλοκαρινή διατροφή είναι αρκετή γιά την αναπλήρωση των απωλειών από τη σεξουαλική πράξη και δεν υπάρχουν ειδικές θερμιδικές ανάγκες λόγω απωλειών στο σεξ. Στην εποχή μας άλλωστε, όλοι οι Έλληνες διατρέφονται καλά, ίσως μάλιστα περισσότερο απ'ότι χρειάζεται...

-Τι γίνεται με τον ιδρώτα; Πόσο νερό πρέπει να καταναλώνουμε μετά ή πριν το σεξ μία πολύ ζεστή ημέρα;

Το καλοκαίρι υπάρχει πράγματι ο κίνδυνος της αφυδάτωσης λόγω εφίδρωσης. Ο κίνδυνος αυτός όμως, είναι πολύ μικρός για υγιείς ενήλικες. Το αίσθημα της δίψας άλλωστε ρυθμίζει τις ανάγκες μας γιά νερό. Μετά από έντονη εφίδρωση πρέπει να πίνουμε νερό. Θα ήταν όμως υπερβολή να πούμε ότι χρειάζεται να πίνουμε υγρά πριν κάνουμε σεξ γιά να μην κιδυνεύσουμε να πάθουμε αφυδάτωση!

-Τι ερωτικούς ρυθμούς θα συνιστούσαστε τις ημέρες μεγάλης ζέστης γιά ζευγάρια ηλικίας 20-30, 30-40, 40-50, 50-60 και 60 και πάνω;

Αν συστήσουμε συγκεκριμένους ρυθμούς και αν οι αναγνώστες θέλουν να εφαρμόσουν τέτοιες οδηγίες, τότε το σεξ θα χάσει όλο τον αυθορμητισμό του. Ας αφήσουμε τα ζευγάρι να επιλέξουν μόνα τους τους ερωτικούς ρυθμούς τους, έχοντας υπόψη τις γενικές οδηγίες που δώσαμε παραπάνω. Είναι απαράδεκτο να βάλουμε το σεξ σε καλούπια, ακόμα και λόγω καύσωνα.

-Τέλος, γιά ποιές κατηγορίες ανθρώπων απαγορεύεται το σεξ τις ημέρες του καύσωνα;

Κυρίως γιά όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα και προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος.


 

Return to category
 
Τελευταία άρθρα