fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας

3 Νοεμβρίου 2007 | 09:41 π.μ.

 Το σχολικό κοινό των Γυμνασίων και των Λυκείων της χώρας έχει από τον Οκτώβριο 2007 στη διάθεσή του έναν υπερσύγχρονο χώρο που συνδυάζει αρμονικά μάθηση και ψυχαγωγία: τη μόνιμη, Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας που δημιούργησε το Ίδρυμα Ευγενίδου.   

 Η έκθεση εκτείνεται σε τρεις ορόφους συνολικής επιφάνειας 1200 m2 και περιλαμβάνει 65 εκθέματα στις εξής επίκαιρες θεματικές ενότητες: «Ύλη και Υλικά» (ισόγειο), «Επικοινωνία: Ήχος και Εικόνα» (1ος όροφος) και «Βιοτεχνολογία» (2ος όροφος).
Για το ιδιαίτερα απαιτητικό σε ερεθίσματα νεανικό κοινό, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση σε επιστημονικούς νόμους και αρχές, αλλά και σε χαρακτηριστικές τεχνολογικές εφαρμογές, συμπληρώνοντας ιδανικά τις μεθόδους και πρακτικές του σχολείου.

 

Μέσα από πρωτότυπα πειράματα, ο μικρός αλλά και ο μεγάλος επισκέπτης μπορούν να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους, να αφήσουν ελεύθερη τη φαντασία και την εφευρετικότητά τους. Διαφορετικά υλικά με ποικίλες ιδιότητες και εφαρμογές, τεχνολογικές συσκευές και εργαλεία της καθημερινής ζωής, ομοιώματα ζωτικών στοιχείων των ζωντανών οργανισμών, περιμένουν τον επισκέπτη για να του αποκαλύψουν θεμελιώδη επιστημονικά αξιώματα και αρχές, αλλά και να του εμπνεύσουν την αγάπη για την ανακάλυψη.
Η χωρητικότητα της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας είναι 50 άτομα ανά 90 λεπτά.

 

Γνωρίστε τη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας μέσα από τις Εκπαιδευτικές Διαδρομές
Για την καλύτερη εκπαιδευτική αξιοποίηση της κάθε σχολικής επίσκεψης, σχεδιάστηκαν ειδικές διαδρομές γύρω από συγκεκριμένους διδακτικούς στόχους, με βάση τις εκπαιδευτικές ανάγκες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τις αρχές της σύγχρονης παιδαγωγικής επιστήμης.
 Η κάθε διαδρομή περιλαμβάνει την «εξερεύνηση» προεπιλεγμένων εκθεμάτων, που εντάσσονται στην ίδια θεματική ενότητα. Οι προτεινόμενες 20 διαδρομές καλύπτουν θεματικά όλα τα εκθέματα, και στους τρεις ορόφους της έκθεσης.

 

Οι ειδικές διαδρομές θα βρίσκονται στη διάθεση του σχολικού κοινού από το Νοέμβριο 2007. Όμως, ήδη από τον Οκτώβριο 2007 το σχολικό κοινό Γυμνασίων και Λυκείων μπορεί να πραγματοποιεί  ελεύθερες επισκέψεις εκτός εκπαιδευτικών διαδρομών, στους τρεις ορόφους της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας, με μέγιστη διάρκεια παραμονής 90 λεπτά.

Πώς λειτουργεί η Εκπαιδευτική Διαδρομή


Η κάθε διαδρομή, διάρκειας περίπου 90 λεπτών, είναι σχεδιασμένη για σχολικές ομάδες έως 20-25 μαθητών Γυμνασίου ή Λυκείου. Για την επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων, προτείνεται η ενεργός συμμετοχή 2 καθηγητών με γνώσεις θετικών επιστημών, ανά σχολική ομάδα. Ο εκπαιδευτικός που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για συγκεκριμένη ειδική διαδρομή, θα έχει στη διάθεσή του κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό που παρέχει αδάπανα το Ίδρυμα Ευγενίδου, αλλά και υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό. Με τον τρόπο αυτό, η επίσκεψη στο επιστημονικό κέντρο συμπληρώνει αρμονικά τη διδασκαλία στην τάξη.
Για την καλύτερη εκπαιδευτική αξιοποίηση της κάθε σχολικής επίσκεψης, σχεδιάστηκαν ειδικές διαδρομές γύρω από συγκεκριμένους διδακτικούς στόχους, με βάση τις εκπαιδευτικές ανάγκες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τις αρχές της σύγχρονης παιδαγωγικής επιστήμης. Η κάθε διαδρομή, διάρκειας περίπου 90 λεπτών, είναι σχεδιασμένη για σχολικές ομάδες έως 20-25 μαθητών και περιλαμβάνει την «εξερεύνηση» μιας ενότητας προεπιλεγμένων εκθεμάτων.

 

Δωρεάν ξεναγήσεις για εκπαιδευτικούς
Για την καλύτερη προετοιμασία της επίσκεψης, το Ίδρυμα Ευγενίδου προγραμματίζει απογευματινές ξεναγήσεις μόνο για εκπαιδευτικούς, με ελεύθερη είσοδο, δύο φορές το μήνα. Η διάρκεια των απογευματινών ξεναγήσεων είναι δίωρη.
 
Για το μήνα Νοέμβριο, οι ημέρες ξενάγησης προγραμματίζονται για την Πέμπτη 8 και την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2007. Ώρα έναρξης ξενάγησης: 17.00.
 
Για το μήνα Δεκέμβριο, οι ημέρες ξενάγησης προγραμματίζονται για την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2007. Ώρα έναρξης ξενάγησης: 17.00.

Πληροφορίες 
  Για πληροφορίες σχετικές με τις επισκέψεις στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας, μπορείτε να επικοινωνείτε με το τηλέφωνο: 210 9469641, 210 9469600, ώρες:  9:00 π.μ. - 3:30 μ.μ. ή να συμβουλευτείτε το δικτυακό τόπο του Ιδρύματος Ευγενίδου www.eugenfound.edu.gr
 Ώρες εισόδου στη Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας:
             -Για τα σχολεία (Γυμνάσια-Λύκεια), Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 – 15.00
             -Για το κοινό, Σάββατο και Κυριακή 11.00 έως 20.00
 Το κτίριο είναι κατάλληλα διαμορφωμένο για την υποδοχή ατόμων με κινητικά προβλήματα.

 

Άλλες εκπαιδευτικές υπηρεσίες
Στον πολυχώρο του Ιδρύματος Ευγενίδου λειτουργεί το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, το μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο ψηφιακό πλανητάριο στον κόσμο. Τα προγράμματα ανανεώνονται τακτικά και ανταποκρίνονται σε μεγάλο εύρος επιστημονικών ενδιαφερόντων και αναζητήσεων. Παράλληλα, η τεχνική και επιστημονική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου βρίσκεται στη διάθεση του κοινού, εμπλουτισμένη και ανανεωμένη, με 45.000 τίτλους βιβλίων και πλήθος άλλων υπηρεσιών για επί τόπου, αλλά και εξ’αποστάσεως πρόσβαση στις συλλογές της, με πρόσβαση στο Internet, χρήση DVD/CD-ROMs και ειδικών προγραμμάτων, online ηλεκτρονικό κατάλογο (OPAC) μεγάλων δυνατοτήτων, για εύκολη και ταχεία αναζήτηση του υλικού της. Στη Βιβλιοθήκη αλλά και στο βιβλιοπωλείο που λειτουργεί εντός του Ιδρύματος μπορεί κανείς να δανειστεί ή να προμηθευτεί αντίστοιχα, τις εκδόσεις του Ιδρύματος Ευγενίδου. 

 

 

icon Προσθήκη Σχόλιου

Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

 
Τελευταία άρθρα