fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Η πραγματικότητα για την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων.

15 Σεπτεμβρίου 2006 | 09:11 π.μ.

Όλοι έχουμε βιώσει το περιστατικό αυτό. Κανένας όμως δεν σκέφτηκε ποτέ τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο στην υγεία του, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση για την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων.


Ας τα πάρουμε από την αρχή. Ποιο είναι το κακό της ακτινοβολίας και πώς αυτό επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό; Μιλήσαμε με αρκετούς ειδικούς επιστήμονες, ψάξαμε, μάθαμε και διαβάσαμε σχετικά με την ακτινοβολία και τα κακά που προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό.

Έτσι θα πρέπει να πούμε αρχικά, πως οι απόψεις διίστανται. Και αυτό, γιατί μέχρι και σήμερα επιστημονική τεκμηρίωση για τις βλάβες που προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό η ακτινοβολία δεν υπάρχει. Και αυτό γιατί ακόμα δεν έχουμε δει τα αποτελέσματα για να γνωρίζουμε.
Έλλειψη γνώσεων και παραπληροφόρηση είναι οι λέξεις που ταιριάζουν σε όλους εμάς, μιας και πέραν του ότι δεν γνωρίζουμε και πολλά για την ακτινοβολία, συνεχίζουμε να αγνοούμε τον κίνδυνο της μένοντας μάλλον... αδιάφοροι.

Όλοι μας νομίζουμε πως η ακτινοβολία προκαλείται στον μεγαλύτερο βαθμό από τα κινητά τηλέφωνα, αγνοώντας πως τη μεγαλύτερη ακτινοβολία την έχουμε μέσα στο σπίτι μας.

Περί ακτινοβολίας...


Ακτινοβολία; Από πού; Η ακτινοβολία μπορεί να προέρχεται από το κινητό μας τηλέφωνο, την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, την οθόνη του υπολογιστή μας, τις κεραίες μέσα στο σπίτι και ένα σωρό άλλες συσκευές που σχετίζονται με το ρεύμα και παράγουν ήχο και εικόνα. Το ξέρατε;
Χρησιμοποιούμε βέβαια την ίδια λέξη ακόμα και όταν αναφερόμαστε στην επικινδυνότητα του ήλιου! Τι συμβαίνει λοιπόν πραγματικά;
Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ή απλά δεν θέλουμε καν να μπούμε στη διαδικασία να φορτώσουμε άλλο ένα "πρόβλημα" στο κεφάλι μας αφού τόσα έχουμε; Πολλές ερωτήσεις υπάρχουν περί του θέματος και τις περισσότερες φορές μένουν αναπάντητες.

Αν σας ρωτούσαν τι πιστεύετε πως είναι πιο βλαβερό, μια κεραία κινητής τηλεφωνίας ή ένα κινητό τηλέφωνο τι θα απαντούσατε;
Την κεραία φυσικά, σωστά; Λάθος!

Μα γιατί; Διότι το κινητό τηλέφωνο λειτουργεί με μεταβλητή ισχύ, που σημαίνει πώς εάν η κεραία που δέχεται το σήμα είναι σχετικά κοντά, η ένταση του σήματος είναι υψηλή, ενώ στην αντίθετη περίπτωση το κινητό δεν βρίσκει εύκολα σήμα (δεν πιάνει δηλαδή) και η ισχύ στην οποία λειτουργεί αυξάνεται για να βρει σήμα, κάτι που επηρεάζει πλήρως αρνητικά τον οργανισμό μας.
Σε καμία περίπτωση δεν λέμε πως είναι αθώες οι κεραίες, όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω, όμως είναι αρκετά παρεξηγημένες ενώ τα κινητά τηλέφωνα όχι τόσο και θα έπρεπε.


Αρχικά, οι περισσότεροι από εμάς νομίζουμε πως η ακτινοβολία προκαλείται στον μεγαλύτερο βαθμό από τα κινητά τηλέφωνα και ό,τι εξοπλισμό χρησιμοποιείται για αυτά (κεραίες κτλ), αγνοώντας πως τη μεγαλύτερη ακτινοβολία την έχουμε μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Πρόκειται όπως είπαμε για την τηλεόραση, τον υπολογιστή, το ραδιόφωνο κ.ο.κ που παράγουν αυξημένα επίπεδα ακτινοβολίας μέσα στον ίδιο μας το χώρο.

Μη παραμένετε, λοιπόν, με την ιδέα πως για όλα φταίει το κινητό σας, γιατί στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι και δοκιμάστε να μειώσετε τις ώρες παραμονής σας μπροστά από μια οθόνη και θα νοιώσετε καλύτερα.

Ένα πυκνό δίκτυο από κεραίες χαμηλής ισχύος είναι σαφώς καλύτερο και προτιμότερο από ένα δίκτυο με ελάχιστες κεραίες υψηλής ισχύος.

Οι κεραίες κινητής και η ιστορία τους


Οι κεραίες που χρησιμοποιούνται για την κινητή τηλεφωνία χωρίζονται σε αυτές της υψηλής και σε αυτές της χαμηλής ισχύος. Ποιες οι διαφορές τους; Δεν χρειάζεται να είστε πυρηνικός φυσικός ή επιστήμονας για να το βρείτε. Είναι όπως το ακούτε. Οι κεραίες που βρίσκονται σε μακρινά σημεία η μία από την άλλη είναι οι κεραίες υψηλής ισχύος, ενώ αυτές που βρίσκονται σε πολύ κοντινά σημεία, ώστε να μη χρειάζεται να εκπέμπουν σε υψηλές συχνότητες, είναι οι κεραίες χαμηλής ισχύος. Ποιες είναι καλύτερες για εμάς; Με γνώμονα την κοινή λογική θα επιλέγαμε να υπάρχει αρκετά μακριά μας μια κεραία (οποιασδήποτε ισχύος) και σε καμία περίπτωση δίπλα στο σπίτι ή στο σχολείο των παιδιών μας. Σωστά; Λάθος και πάλι... Οι κεραίες δεν εκπέμπουν κατακόρυφα την ακτινοβολία τους αλλά σε αποστάσεις πλάγιες από αυτές. Αυτό σημαίνει πως αν βρισκόμασταν κάτω ακριβώς από μια κεραία δεν θα δεχόμασταν τόση ακτινοβολία όση αν ήμασταν σε απόσταση ενός ή δύο χιλιομέτρων από αυτήν.
Αρκετοί ήρθαν σε διαμάχες με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για τη μη εγκατάσταση κεραιών δίπλα στα σπίτια τους, κερδίζοντας τη μάχη και κάνοντας ένα μεγάλο λάθος. Αν όσοι πάλεψαν για να μην εγκατασταθούν κεραίες κινητής τηλεφωνίας κοντά τους δεν χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, τότε πολύ καλά έκαναν.

Επειδή αυτό όμως είναι κομματάκι απίθανο, με την απομάκρυνση της κεραίας από το κοντινό τους σημείο, το μόνο που κατάφεραν είναι να αναγκάσουν τους χρήστες της κινητής τηλεφωνίας της περιοχής να δέχονται τη μέγιστη ισχύ λειτουργίας στο αφτί τους. Που σημαίνει πολύ περισσότερη ακτινοβολία, από το να υπήρχε κάποια κεραία κοντύτερα. Αυτό έμμεσα μας δείχνει πως και όσοι βρίσκονται γύρω από την περιοχή πλάγιας εμβέλειας της κεραίας δέχονται μια αυξημένη δόση ακτινοβολίας, πράγμα πολύ άσχημο για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ας δούμε όμως και το συμπέρασμα από τα όσα είπαμε παραπάνω, με ένα μικρό παράδειγμα. Φανταστείτε ότι βρίσκεστε σ' ένα πανέμορφο τοπίο μέσα στη φύση, γύρω από δέντρα και σε σημείο που το κινητό σας ίσα που έχει δύο γραμμές στην ένδειξη του σήματος. Αντί να χαλαρώνετε και να διασκεδάζετε στον όμορφο χώρο που βρίσκεστε, παίρνετε το κινητό στα χέρια σας. Για να μπορέσετε να κάνετε κάποια κλήση με ασφάλεια (και εννοούμε να κάνετε κλήση χωρίς να επιβαρυνθεί ο οργανισμός σας από επιπλέον ακτινοβολία) οι μπάρες στην ένδειξη του σήματος πρέπει να ξεπερνούν τις τρεις στις πέντε. Όσο λοιπόν εσείς προσπαθείτε απεγνωσμένα να βρείτε ένα σημείο καλύτερο για να μιλήσετε, κάνετε τόσο χειρότερα για τον εαυτό και την υγεία σας, μιας και το κινητό σας ενεργοποιεί μέγιστη ισχύ και εκπέμπει τη μέγιστη δόση ακτινοβολίας για να βρει σήμα. Τι μπορείτε να κάνετε εσείς γι' αυτό; Δεν είναι δύσκολο. Μπορείτε να καλέσετε λίγο αργότερα και να αφήσετε το κινητό στο αυτοκίνητο...
Εν κατακλείδι, είναι καλύτερα να έχουμε μια κεραία κοντά μας παρά να μην έχουμε σήμα και το κινητό μας να λειτουργεί ως πομπός. Ένα πυκνό δίκτυο από κεραίες χαμηλής ισχύος είναι σαφώς καλύτερο και προτιμότερο από ένα δίκτυο με ελάχιστες κεραίες υψηλής ισχύος.

Τα στατιστικά δείχνουν

Δυστυχώς, δεν είναι και τόσο καλά τα νέα που δείχνουν τα στατιστικά στην Ελλάδα για την χρήση κινητών τηλεφώνων.
Οκτώ στα δέκα παιδιά που ακόμα φοιτούν στο σχολείο χρησιμοποιούν κινητό τελευταίας τεχνολογίας.

Μάλιστα, από τα 8 παιδιά τα 3 ξεκινούν από την πολύ μικρή ηλικία των 8 - 9 ετών να έχουν κινητό μαζί τους. Από τα 8 παιδιά τα 7 το έχουν μαζί τους και στο σχολείο! Το χειρότερο απ’ όλα;

Περισσότεροι από το 80% των χρηστών κινητής τηλεφωνίας δεν γνωρίζουν τίποτα για την επικινδυνότητα της ακτινοβολίας.

Και πώς να τη γνωρίζουν, θα μου πείτε, αφού κανείς σχεδόν δεν ασχολείται και δεν υπάρχει εμπεριστατωμένη άποψη επί του θέματος. Όπως και να έχει τα ποσοστά άγνοιας είναι μεγάλα και ενώ μπορούμε να κάνουμε μερικά απλά πράγματα, το αποφεύγουμε.

Εάν χρησιμοποιείτε Bluetooth ή hands-free τότε μειώνετε κατά πολύ την επικινδυνότητα της ακτινοβολίας στο κεφάλι σας.

Your head and hands …free


Το γνωστό σε όλους μας hands-free είναι αρκετά πιο χρήσιμο απ' όσο φαντάζεστε, όπως και άλλες συσκευές επικοινωνίας (Bluetooth).

Θα πρέπει να γνωρίζετε πως εάν χρησιμοποιείτε hands-free τότε μειώνετε κατά πολύ την επικινδυνότητα της ακτινοβολίας στο κεφάλι σας. Πέρα λοιπόν από την ευκολία που μας δίνει ένα hands-free ή ένα Bluetooth ως συσκευές, μας προφυλάσσουν κατά κάποιον τρόπο από την υψηλή ακτινοβολία σε μεγάλο βαθμό.

Να τα προτιμάτε και να θυμάστε πως είναι σαφώς καλύτερο να τα χρησιμοποιείτε όταν δεν υπάρχει καλό σήμα στο κινητό σας τηλέφωνο.

Και κάποια συμπεράσματα


Ας καταλήξουμε παίρνοντας λίγο τις ευθύνες από τις κεραίες και μεταφέροντας τις στα κινητά τηλέφωνα ή ακόμα και σε εμάς τους ίδιους. Τα κινητά τηλέφωνα εφευρέθηκαν κάποια χρόνια πριν και στόχευαν στην καλυτέρευση της ζωής μας ώστε να προστατευόμαστε και να έχουμε επικοινωνία ευκολότερα σε κάποια ώρα ανάγκης.
Το κινητό πλέον έχει γίνει το πιο διάσημο gadget όλων και διατίθεται από πολλές εταιρείες σε πολλά χρώματα, σχήματα και μεγέθη.

Με απλές αλλαγές στη καθημερινή σας ζωή μπορείτε να αποφύγετε κατά κάποιο βαθμό την ακτινοβολία και να μειώσετε έτσι και τα νεύρα σας.
Προσπαθήστε αρχικά να αλλάξετε τρόπο σκέψης και μη χρησιμοποιείτε πολλές ώρες το κινητό σας.

Έχετε το σε μακρινή απόσταση από το κεφάλι σας και το σώμα σας όταν δεν το χρησιμοποιείτε και μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και οι συσκευές που αναφέραμε (hands-free, Bluetooth) που βοηθούν σημαντικά.

Μην έχετε το κινητό σας στις τσέπες των ρούχων σας και ιδιαίτερα κοντά στα γεννητικά όργανα και στο μέρος της καρδιάς.
Τις βραδινές ώρες αφήνετε το κινητό σε κάποιο άλλο δωμάτιο του σπιτιού σας και όχι δίπλα στο κρεβάτι σας σαν ξυπνητήρι.

Μειώστε όσο μπορείτε την χρήση του και εάν διαθέτετε σταθερό τηλέφωνο κλείνετε το κινητό το βράδυ διότι και χωρίς να το χρησιμοποιείτε εκπέμπει ακτινοβολία.


Κλείνοντας να θυμίσουμε πως όταν ακούτε τη λέξη ακτινοβολία, το μυαλό σας ας μην πηγαίνει αμέσως στα κινητά τηλέφωνα, γιατί υπάρχουν και άλλες ύποπτες συσκευές όπως είπαμε, που "ζουν" δίπλα μας μέσα στο σπίτι μας και μπορούμε να τις περιορίσουμε.

Αριάδνη Γερασιμίδου

 

icon Προσθήκη Σχόλιου

Η πραγματικότητα για την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων.


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

 
Τελευταία άρθρα