fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Εθνικά Βραβεία Ψηφιακής Δημιουργίας Möbius

6 Νοεμβρίου 2006 | 01:09 μ.μ.

6ο Ελληνικό Φεστιβάλ

Τα βραβεία Πολυμέσων Möbius αποτελούν ένα μοναδικό στο είδος τους θεσμό διεθνούς εμβέλειας με σκοπό την ανάδειξη της ποιότητας των multimedia. Η πρώτη σχετική εκδήλωση έγινε με την πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Paris 8 το 1992, με επικεφαλής τους Ghislaine Azθmard και Jean Claude Quiniou. Έκτοτε, τα βραβεία Möbius έχουν την υποστήριξη διαφόρων Γενικών Διευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του CNRS (Centre National de Recherche Scientifique), του CNET (Centre National d’ Etudes de Telecommunications) και άλλων Οργανισμών και Υπουργείων, αρμόδιων για την έρευνα, τις νέες τεχνολογίες και τον πολιτισμό. Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι ότι η όλη εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO.

Η απονομή των συγκεκριμένων βραβείων στοχεύει να:

 • κοινοποιήσει τα πρόσφατα επιτεύγματα σχετικά με την τεχνογνωσία παραγωγής πολυμέσων.
 • παρουσιάσει τις τελευταίες καινοτομίες στα επιστημονικά, πολιτιστικά, εκπαιδευτικά, κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα όσον αφορά την ψηφιακή έκδοση.
 • ενθαρρύνει τη διάδοση εμπειριών και ιδεών για την ανάπτυξη και το θεματικό εμπλουτισμό της παραγωγής πολυμέσων σε διεθνές επίπεδο.
 • προωθήσει την αισθητική στη δημιουργία των έργων καθώς και την ποικιλομορφία αυτών.

Συνεπώς, τα έργα επιβραβεύονται με κριτήριο το κατά πόσο πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Ένα δίκτυο από σημαντικές προσωπικότητες, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα που ειδικεύονται στην ανάλυση των συστημάτων επικοινωνίας και τη μελέτη των πολιτιστικών βιομηχανιών αποτελεί τη στήριξη αυτού του θεσμού. Οι εθνικές κριτικές επιτροπές, σήμερα, προέρχονται από την Αυστραλία, το Βέλγιο, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ισπανία, την Ιταλία, τον Καναδά, την Κίνα, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Ρουμανία, τις Σκανδιναβικές χώρες καθώς και εκείνες του Ινδικού Ωκεανού. Αυτές οι επιτροπές επιλέγουν τους υποψηφίους για βράβευση στην πρώτη εκδήλωση εθνικού επιπέδου, οι οποίοι αργότερα θα αντιπροσωπεύσουν τη χώρα τους στο διεθνή διαγωνισμό Möbius (www.prix-mobius.net).

Τα βραβεία για τίτλους DVD/CD-ROM και web-sites που απονέμονται, εφόσον υπάρχουν υποψηφιότητες, είναι τα εξής:

 • το Μεγάλο Βραβείο Möbius,
 • το Βραβείο Möbius «Επιστήμες»,
 • το Βραβείο Möbius «Πολιτισμός»,
 • το Βραβείο Möbius «Εκπαίδευση»,
 • το Βραβείο Möbius «Μυθοπλασίας»,

καθώς επίσης και το Ειδικό Βραβείο.

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την εποπτεία του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικότερα του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών, με υπεύθυνο τον Καθηγητή κ. Μιχάλη Μεϊμάρη.

Η παρουσίαση των Εθνικών Βραβείων 2006, έγινε στις 6 και 7 Νοεμβρίου στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31) στην Αθήνα και σύμφωνα με το επισυναπτόμενο πρόγραμμα, συνοδεύτηκε από συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας σχετικά με την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό και την Παραγωγή στον χώρο της ψηφιακής δημιουργίας.

Στο φετινό διαγωνισμό έλαβαν μέρος περίπου 20 έργα. Τα βραβεία απονεμήθηκαν ως εξής:

 • Βραβείο Möbius «Πολιτισμός» στο έργο Ακρόπολη των Αθηνών, της εταιρίας CYBERVIEW,
 • Βραβείο Möbius «Εκπαίδευση», στο έργο Ιστορία και Αρχαιολογία της Κύπρου: Από τη Νεολιθική ως και τη Ρωμαϊκή Εποχή, της εταιρείας CYBERTECHNICS,
 • Βραβείο Möbius «Μυθοπλασίας» στο έργο Καλαμιώτου_02, της ομάδας Mamai του Πανεπιστημίου Αθηνών,
 • Ειδικό Βραβείο Möbius στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, και
 • Ειδική Μνεία στο έργο Bees του κ. Κώστα Κουτσούκου από την κατηγορία «Επιστήμη».

Στη φετινή διοργάνωση εγκαινιάσθηκε με πρωτοβουλία της Γαλλικής πρεσβείας στην Ελλάδα η απονομή του Βραβείου Γαλλοφωνίας Möbius. Το Βραβείο έλαβε ο Ειδικός Γραμματέας της Κοινωνίας της Πληροφορίας κ. Βασίλης Ασημακόπουλος.

Στην πρωτοτυπία του φετινού διαγωνισμού ας σημειωθεί η απευθείας μετάδοση της όλης εκδήλωσης μέσω διαδικτύου, η οποία επετεύχθη με τη συνδρομή της ΟΤΕΝΕΤ. Η παρουσίαση ήταν προσβάσιμη μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης: www.media.uoa.gr/mobius.

Πληροφορίες: Τηλ. 210 368 9425-6, Fax 210 32 20 820,
e-mail: mmeimaris@media.uoa.gr
www.media.uoa.gr/mobius
www.prix-mobius.net

Return to category
 
Τελευταία άρθρα