fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Dubai …η Disneyland της ερήμου

17 Απριλίου 2007 | 11:42 π.μ.

«Σε μισή περίπου ώρα προσγειωνόμαστε» ήταν απάντηση της αεροσυνοδού, στην ερώτησή μας για την άφιξη στον προορισμό μας.

Είχαμε ακούσει τόσα πολλά και είχαμε δει στις τηλεοπτικές εκπομπές ακόμα περισσότερα, περίεργα και απίστευτα.

Δεν μπορούσαμε, λοιπόν, να αντισταθούμε στην πρόκληση και όπου να ‘ναι προσγειωνόμαστε στο πιο διάσημο εμιράτο, στο εμιράτο του Dubai.


Τα Αραβικά Εμιράτα επτά στον αριθμό έχουν πρωτεύουσα το Αμπού Ντάμπι και βασίζουν την οικονομία τους στον πλούτο του πετρελαίου. Το εμιράτο όμως του Dubai, είναι μια ξεχωριστή περίπτωση.

Η οικογένεια Αλ Μακτούμ, εμίρηδες του Ντουμπάι,  αποφάσισε να χαράξει μια νέα προοπτική για την περιοχή της και φρόντισε για την απεμπλοκή της μοίρας της από το πετρέλαιο, δημιουργώντας ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, στηριγμένο στον τουρισμό.

Το αεροδρόμιο του Dubai

Ένα γλυκό τράνταγμα και η αίσθηση του φρεναρίσματος μας ειδοποιούν για την άφιξή μας στον προορισμό μας. Με τις χειραποσκευές  μας κατευθυνόμαστε στον έλεγχο διαβατηρίων. Στα γκισέ οι κρατικοί υπάλληλοι, άντρες με λευκές κελεμπίες και γυναίκες με μαύρες κελεμπίες και μαντίλες στα κεφάλια, μας φέρνουν σε επαφή με την σύγχρονη αραβική πραγματικότητα, αλλά και με την παράδοση, η οποία καλά κρατεί. Με βλέμμα ευγενικό και ιδιαίτερα τυπικό, ολοκληρώνουν τον έλεγχο, παραλαμβάνουμε τις αποσκευές μας και βγαίνουμε από το χώρο του αεροδρομίου.
Η πρώτη αίσθηση της ατμόσφαιρας – υγρή ζέστη – μας δείχνει ότι έχουμε φτάσει σ’ ένα εντελώς ξεχωριστό προορισμό.

Οι ντόπιοι κάτοικοι φροντίζουν να ξεχωρίζουν με τις παραδοσιακές κελεμπίες

Ο πληθυσμός του Dubai σήμερα, είναι περίπου 1.300.000 κάτοικοι. Από αυτούς μόλις το 20%, είναι ντόπιοι. Απασχολούνται στον Δημόσιο Τομέα και στον Τραπεζικό. Ξεχωρίζουν στους δρόμους από την ενδυμασία τους. Οι άντρες καμαρωτοί, με τις ολόλευκες  και ατσαλάκωτες κελεμπίες τους και οι γυναίκες με τις μαύρες κελεμπίες και τις μαντίλες στα μαλλιά, ενίοτε και με μπούργκες που αφήνουν με δυσκολία να φανούν τα μάτια τους. Με μια προσεκτική όμως ματιά, διακρίνεις την πανάκριβη τσάντα που κρατούν και τα επώνυμα παπούτσια που φορούν, γεγονός που μαρτυράει την αλήθεια που κρύβεται μέσα από την κελεμπία. Όταν δεν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο, άντρες και γυναίκες βγάζουν τις κελεμπίες και από μέσα βλέπεις ότι φορούν την τελευταία λέξη της μόδας. Οι υπόλοιποι κάτοικοι είναι αλλοδαποί και ασχολούνται με το εμπόριο και τις υπηρεσίες.

Η αγορά του Souq

Ο μέσος μισθός ενός δημοσίου υπαλλήλου ή ενός τραπεζικού που εργάζεται οκτώ ώρες την ημέρα, είναι πέντε χιλιάδες Euro, ενώ ένας Ινδός οδηγός ταξί, που εργάζεται 14 ώρες την ημέρα είναι 2.000 Dirhams, που ισοδυναμούν με περίπου 430 Euro.

Ατελείωτα τα χιλιόμετρα οδικού δικτύου μέσα στην έρημο

Το ανώτερο ποσοστό φόρου στο κράτος δεν ξεπερνά το 3%, για οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα και το «πόθεν έσχες» αποτελεί άγνωστη έννοια εάν θέλεις να συμμετάσχεις στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

Ο Σεΐχης Mohammed bin Rashid Al Maktoum, κυκλοφορεί χωρίς συνοδεία,  και είναι ιδιαίτερα αγαπητός από όλους τους κατοίκους του Εμιράτου.
Αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση όταν κινείσαι στους δρόμους του Dubai, είναι η απίστευτη ανοικοδόμηση που συναντάς. Παντού έργα, νέοι δρόμοι, νέοι ουρανοξύστες νέα εμπορικά κέντρα.

Η λεωφόρος Al Maktoum, μήκους 20 χιλιομέτρων, με έξι λωρίδες κυκλοφορίας σε κάθε ρεύμα,  που ενώνει το αστικό κέντρο με την αναπτυσσόμενη παραθαλάσσια τουριστική περιοχή Jumeirah, διασχίζει την περιοχή με τους νεοαναγειρόμενους ουρανοξύστες.

 

Η λεωφόρος Al Maktoum με τους ουρανοξύστες

Το Emirates Mall με το χιονοδρομικό κέντρο

Πριν 20 χρόνια στην περιοχή αυτή υπήρχε μόνο άμμος και καμήλες και σήμερα υπάρχουν ουρανοξύστες που έχουν βραβευτεί για την αρχιτεκτονική τους και φυσικά εκεί κτίζεται σήμερα και ο υψηλότερος του κόσμου.

Η εικόνα της άμμου της ερήμου, έχει αντικατασταθεί από ατελείωτες εκτάσεις φυτεμένες με λουλούδια, που χάνεται το μάτι σου  στην ομορφιά της πολυχρωμίας τους. Τα πάντα καθαρά και τακτοποιημένα.

Τα εμπορικά κέντρα, είναι ένα άλλο κομμάτι που ξαφνιάζει τον επισκέπτη. Ξεκινάμε από το παζάρι με τα μπαχαρικά στη βόρεια όχθη του Creek, που είναι το θαλάσσιο κανάλι που διασχίζει το Dubai, διευκολύνοντας έτσι την διακίνηση των αγαθών. Μετά από τις μαγευτικές μυρωδιές των μπαχαρικών συναντάς την αγορά του χρυσού, με κοσμήματα αραβικής τέχνης, σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές με έντονη εμπορική παρουσία του Ινδικού στοιχείου.

Τα εμπορικά κέντρα είναι διασκορπισμένα σε όλη την πόλη, με κυρίαρχη θέση αυτή του Emirates Mall, ίσως του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου στον κόσμο. Εκείνο που το έκανε παγκόσμια γνωστό είναι το χιονοδρομικό κέντρο που στεγάζεται μέσα στο εμπορικό κέντρο !! Ναι,  καλά διαβάσατε. Πίστες με αληθινό χιόνι στους –4 βαθμούς C, μέσα στην έρημο.  Δεν υπάρχει προϊόν που να μην μπορείτε να το βρείτε μέσα σ’ αυτό το εμπορικό κέντρο. Καταστήματα με την τελευταία λέξη της μόδας, μερικές φορές σε ελκυστικές τιμές, είναι ικανά να γονατίσουν και την πιο ...συντηρητική πιστωτική σας κάρτα.

Το ξενοδοχείο Burj al Arab, σήμα κατατεθέν του τουριστικού Dubai

Το επιβλητικό loby του ξενοδοχείου. Όλες οι χρυσές επιφάνειες είναι καλυμμένες με αληθινό χρυσό!!

Εκεί όμως που το Dubai είναι ασυναγώνιστο, είναι τα υπέροχα ξενοδοχειακά του συγκροτήματα.  Από τα πλέον ακριβά ξενοδοχεία στον κόσμο ο πύργος της πόλης , σήμα κατατεθέν και του εμιράτου , ο  Burj al Arab, που είναι κτισμένο μέσα στη θάλασσα.

Η γέφυρα που ενώνει το Burj al Arab με την ξηρά. Οι υπέροχοι φωτισμοί σε όλη την πόλη, πολύ δύσκολα αφήνουν τον επισκέπτη να κοιμηθεί νωρίς.

 

Το bar στην κορυφή του Burj Al Arab, σε τόνους Las Vegas

 Από τα πλέον ακριβά ξενοδοχεία στον κόσμο ο πύργος της πόλης , σήμα κατατεθέν και του εμιράτου , ο  Burj al Arab.

Εκεί μπαίνουν μόνο οι πολύ πλούσιοι , αλλά και ιδιαίτερα διάσημοι. Διαθέτει μόνο σουίτες, τις μεγάλες, 600 τετραγωνικών και τις μικρές , μόνο 160! Υπάρχει ελικοδρόμιο στην κορυφή του πύργου, διάσημα εστιατόρια, όπου μπορείς να γευτείς απίστευτες σπεσιαλιτέ και μπαρ, που θυμίζει Λας Βέγκας και βλέπεις από ψηλά όλο το Ντουμπάι. Μπορείς να απολαύσεις μια δροσερή σαμπάνια και να ζαλιστείς από το ύψος και τις τιμές. Πάντα μετά από κράτηση και επίμονο face control!

Αν τώρα θέλεις να ζήσεις την παράδοση, υπάρχει και το ξενοδοχείο Αλ Κάσσαρ (το παλάτι).

Τα κανάλια του Al Kassar και στο βάθος το Burj al Arab

 

 Εδώ κινείσαι με γόνδολες σε τεχνητά κανάλια, αν βαρεθείς την θάλασσα μπορείς να κολυμπήσεις στην πισίνα – στο βυθό της οποίας θα προσέξεις αληθινά διαμάντια να λαμπυρίζουν - δειπνείς σε έναν υπέροχο μπουφέ έχοντας θέα αραβικού τύπου, με νύχτες μαγικές και απολαμβάνεις τα αρώματα της αραβικής μαγείας

Στην πόλη του Dubai, ένα πράγμα είναι σίγουρο. Δεν υπάρχει περίπτωση να πλήξεις και φυσικά δεν εννοούμε μόνο τα ψώνια!!. Υπάρχουν πάρα πολλές δραστηριότητες που μπορείς να απολαύσεις, είτε οργανωμένα με groups, είτε μόνος. Πέρα από την πληθώρα αθλητικών δραστηριοτήτων, τις επιλογές για ανεμοπορία με αερόστατα ή ακόμα και τις βόλτες πάνω από την πόλη με ελικόπτερο, υπάρχουν και  δραστηριότητες που θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα την Αραβική γη. Μια βόλτα στην έρημο με τις καμήλες, θα σε φέρει κοντά στην παραδοσιακή Αραβική μαγεία.

Υπάρχουν περιοχές κοντά στην πόλη, όπου μπορείς να απολαύσεις αυτήν την πραγματικά αξέχαστη εμπειρία.

 

Παράλληλα ένα απόγευμα, μπορείτε να κάνεις σαφάρι με jeeps στους αμμόλοφους της ερήμου.

Είναι μια εμπειρία συναρπαστική για τους λάτρεις της αυτοκίνησης.

Να απολαύσεις ένα αξέχαστο ηλιοβασίλεμα στην έρημο, να δειπνήσεις με παραδοσιακές γεύσεις σε τέντες βεδουίνων, να δοκιμάσεις ναργιλέ και να απολαύσεις αραβική μουσική με χορούς της κοιλιάς από χορεύτριες με φιδίσια κορμιά! και να νιώσεις πραγματικά τι εννοούσε ο Τσιτσάνης όταν τραγούδαγε για "νύκτες μαγικές κι ονειρεμένες..., στην αραπιά".

Αν θέλετε λοιπόν να ζήσετε ένα όνειρο και φυσικά να το συνδυάσετε με ...αχαλίνωτα ψώνια, η πιο κατάλληλη εποχή είναι μετά τις 15 Ιανουαρίου που οι τιμές στα καταστήματα πέφτουν μέχρι και 85%, χρειάζεται όμως πολλούς μήνες πριν να κλείσετε ξενοδοχείο.
 Καλό σας ταξίδι , εμείς πάντως θα ξαναπάμε!

 

 

 

 

 

 

icon Προσθήκη Σχόλιου

Dubai …η Disneyland της ερήμου


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

Έγραψε ο/η ΠΗΓΑ ΚΑΙ ΕΓΩ / 7 Ιουνίου 2007 στις 3:41 μ.μ.

ΕΧΩ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΑ ΑΠΟ ΤΟ DUBAI ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ , ΕΨΑΧΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟ ΙNTERNET ΚΑΙ ΒΡΗΚΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΑΣ. ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΤΟ BURJ AL ARAB ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΠΗΚΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΕΙΠΝΟ 120 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΔΑ ΑΠΟ ΜΕΣΑ. ΟΧΙ ΟΛΟ ΔΕΝ ΑΝΕΒΗΚΑ ΠΑΝΩ. ΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΗΤΑΝ ΣΤΟΝ 1 ΟΡΟΦΟ . ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ ΚΟΥΦΙΟ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΠΑΝΩ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ. ΕΝΤΑΞΕΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΑΛΛΑ ΕΙΧΑ ΕΝΑ ΧΑΡΤΙ ΣΑΝ ΔΙΑΒΑΤΡΗΡΙΟ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΟ ΜΑΣ. ΑΥΤΟ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΕΡΝΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ DUBAI ΘΑ ΞΑΝΑΠΑΩ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΟΛΑ . ΝΑ ΠΑΩ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΩ ΤΟΤΕ ΣΤΗΝ DUBAILAND. XTIZETAI TΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ. ΑΥΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΜΕΝΑ
ΒΑΛΙΑ ΜΕ ΛΕΝΕ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΥΠΙΚΟ

Έγραψε ο/η ΝΙΚΗ / 29 Αυγούστου 2007 στις 7:50 μ.μ.

ΠΗΓΑ ΚΙ ΕΓΩ ΦΕΤΟΣ ΜΕ 50 ΒΑΘΜΟΥΣ C ,ΑΡΧΕΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΟΜΩΣ ΠΕΡΑΣA ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ,ΜΟΥ ΑΡΕΣΑΝ ΟΛΑ ,ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΦΑΡΙ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΠΟΥ ΜΕ ΧΑΛΑΣΕ ΛΙΓΟ .ΤΟ ABU DABHI, ΥΠΕΡΟΧΟ ,ΜΠΗHPIA TO ΚΑΦΕΔΑΚΙ MOY ΣΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10 ΑΣΤΕΡΩΝ,ΕΑΝ ΥΠΗΡΧΑΝ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΑΝΑΠΑΩ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ

Έγραψε ο/η ΝΙΚΗ / 29 Αυγούστου 2007 στις 7:51 μ.μ.

ΠΗΓΑ ΚΙ ΕΓΩ ΦΕΤΟΣ ΜΕ 50 ΒΑΘΜΟΥΣ C ,ΑΡΧΕΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, ΟΜΩΣ ΠΕΡΑΣA ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ,ΜΟΥ ΑΡΕΣΑΝ ΟΛΑ ,ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΦΑΡΙ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΠΟΥ ΜΕ ΧΑΛΑΣΕ ΛΙΓΟ .ΤΟ ABU DABHI, ΥΠΕΡΟΧΟ ,ΗΠΙΑ TO ΚΑΦΕΔΑΚΙ MOY ΣΤΟ ΠΑΛΑΤΙ- ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10 ΑΣΤΕΡΩΝ,ΕΑΝ ΥΠΗΡΧΑΝ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΑΝΑΠΑΩ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ

Έγραψε ο/η kwstas / 21 Ιουνίου 2009 στις 8:56 μ.μ.

Ola htan uperoxa ta xtiria oi dromoi mageutika idika to vradu h fotagoghmenoi outanoxistes klp. Tha hthela para polu na zhsw ekei. Nikiasa me 1500eurw gia oses meres eimoun mia olokainouria porsche panamera apiasto oneiro. Auth einai zwh. Epeidh psaxtika ligo tha sas pw oti o mesos misthos einai konta sta 4000 eurw. Ta panta einai panfthina to mono akrivo einai to enoikio gurw sta 1500-2000 eurw analoga to spiti apntws ola lux mesa kai ena dream car sthn mish timh ap oti sthn ellada px ena audi A5 3.2fsi exei 38000eurw.

 
Τελευταία άρθρα