fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Διασχίζοντας το φαράγγι της Σαμαριάς...

21 Αυγούστου 2006 | 10:33 π.μ.

Δεν είναι λίγοι όσοι στις καλοκαιρινές τους διακοπές επισκέπτονται το φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη και τολμούν να το διασχίσουν αγνοώντας την απόσταση, την κούραση και την περιπέτεια που πρόκειται να συναντήσουν. 18 χιλιόμετρα (περίπου 4 με 6 ώρες κατάβαση και ανάβαση) που προσφέρουν σε κάθε επισκέπτη μια ιδιαίτερη και αξέχαστη αναμφισβήτητα εμπειρία.

Νωρίς το πρωί, πριν καν ξεπεταχτούν οι πρώτες ακτίνες του ήλιου στον ελληνικό ουρανό, είμαστε έτοιμοι να διασχίσουμε το φαράγγι της Σαμαριάς. Στην είσοδο του φαραγγιού νιώθει κανείς ένα ρίγος για το τι πρόκειται να συναντήσει. Μια ομάδα 46 ανθρώπων που αποτελείτο από μόνο 3 Έλληνες, μεταξύ τους και ο αρχηγός της ομάδας (...), έτοιμη να ξεκινήσει το μικρό ταξίδι της. Το γκρίζο χρώμα στον ουρανό προσδίδει την πρωινή ώρα και το ψυχρό αεράκι αμφισβητεί σίγουρα τον μήνα Αύγουστο. Για λίγο όμως!

Αν δείτε μπροστά σας αυτή την πινακίδα σημαίνει πως διανύσατε τα πρώτα 9 χιλιόμετρα και φτάσατε στο χωριό της Σαμαριάς, στη μέση του φαραγγιού!

Από την είσοδο διακρίνει κανείς την υψηλότερη κορυφή των Λευκών Ορέων, τις Πάχνες με 2453 μέτρα υψόμετρο. Η είσοδος του φαραγγιού λέγεται ξυλόσκαλο, ονομασία που πήρε από τις ξύλινες σκάλες που συναντά κανείς στα πρώτα χιλιόμετρα της κατάβασης.
Το φαράγγι της Σαμαριάς, χωρίζεται σε δύο μέρη και είναι το μεγαλύτερο και βαθύτερο (1250 μέτρα) φαράγγι της Ευρώπης.
Ακριβώς στην μέση του φαραγγιού βρίσκεται το μικρό και ακατοίκητο σήμερα από πολίτες, χωριό της Σαμαριάς. Μόλις κάνετε τα πρώτα 9 χιλιόμετρα θα βρείτε το πέτρινο χωριό της Σαμαριάς χτισμένο μέσα στην φύση, σε ένα τοπίο που θυμίζει εικόνες ξεγνοιασιάς και φαντασίας.

Το χωριό της Σαμαριάς πήρε το όνομα του από την Οσία Μαρία. Στα παλιά πέτρινα σπιτάκια που υπάρχουν στο χωριό μπορεί να περάσει κάποιος το βράδυ του σε περίπτωση που αυτό καταστεί αναγκαίο και να συνεχίσει την επόμενη μέρα προς την έξοδο.

 Εάν σταθείτε τυχεροί μπορεί να πλησιάσετε από κοντά κάποιο μικρό κρητικό αίγαγρο μόνο μέσα στον οικισμό της Σαμαριάς.

 Στο χωριό της Σαμαριάς θα συναντήσετε τα ξακουστά κρί κρί, που η σωστή ονομασία τους είναι Κρητικοί Αίγαγροι (Capra Aegagrus). Ένα προστατευόμενο είδος ζώου, με περισσότερα από 6000 άτομα, το οποίο ζει κυρίως στο φαράγγι της Σαμαριάς και στα τριγύρω μικρότερα φαράγγια (Ελυγιάς, Κλάδος κτλ) τα οποία εμφανίστηκαν από τις απότομες ανυψώσεις των πετρωμάτων στην επιφάνεια.
Με έντονα χρώματα και ατίθασο χαρακτήρα οι κρητικοί αίγαγροι δεν πλησιάζουν τους ανθρώπους γιατί τους φοβούνται. Πρόκειται για ζώα τα οποία μοιάζουν πολύ στα αγριοκάτσικα και μπορούν να σκαρφαλώνουν σε κάθε πλαγιά.

Παρ’ όλα αυτά εάν είστε τυχεροί όπως εμείς, θα καταφέρετε όχι μόνο να δείτε αλλά και να ταΐσετε κάποιο μικρό κρητικό αίγαγρο στο χωριό της Σαμαριάς. Τα μικρά που ζουν εκεί έχουν εξοικειωθεί κατά κάποιο τρόπο με τους ανθρώπους, αφού συναντούν συχνά επισκέπτες και δασοφύλακες.

Οι κρητικοί αίγαγροι (κρί - κρί) είναι ένα προστατευόμενο είδος ζώου, με περισσότερα από 6000 άτομα, το οποίο ζει κυρίως στο φαράγγι της Σαμαριάς και στα τριγύρω μικρότερα φαράγγια.

Διασχίζοντας το φαράγγι από το χωριό της Σαμαριάς και προς την έξοδο (τα επόμενα 9 χιλιόμετρα) σίγουρα θα ζεσταθείτε πάρα πολύ αλλά και θα διψάσετε. Υπάρχουν 21 φυσικές πηγές με τρεχούμενο, παγωμένο, καθαρό, πόσιμο νερό σε όλο το μήκος του φαραγγιού που θα σας ξεδιψάσουν. Λέγεται πως το νερό που υπάρχει στο φαράγγι της Σαμαριάς καθαρίζει τα νεφρά και κάνει πολύ καλό στην υγεία. Γι’ αυτό μην αμελήσετε να έχετε μαζί σας ένα άδειο μπουκάλι από νερό για να πάρετε λίγο από το «φάρμακο» όπως το χαρακτηρίζουν οι ντόπιοι εκεί. Επειδή οποιασδήποτε κλάσης πεζοπόρος κι αν είστε θα έχουν περάσει τουλάχιστον 2 ώρες διανύοντας τα πρώτα 10 χιλιόμετρα ανώμαλου δρόμου, κάτι που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι η ζέστη στο φαράγγι που μπορεί να ξεπεράσει τους 41 βαθμούς. Καλό είναι να πάρετε μαζί σας ένα καπέλο διότι στο υπόλοιπο της διαδρομής θα έχετε παρέα έναν πλούσιο ήλιο!

Το τελευταίο και πιο στενό πέρασμα στο φαράγγι, οι σιδηρόπορτες που έχει μόλις 3 μέτρα πλάτος!

Το φαράγγι έχει 3 «πόρτες» (στενά περάσματα), από τα οποία το πιο γνωστό είναι το τελευταίο (που θα συναντήσετε στο δεύτερο κομμάτι του φαραγγιού) που λέγεται σιδηρόπορτες και έχει μόλις 3 μέτρα πλάτος. Βρίσκεται 1½ χιλιόμετρο από το φυλάκιο της εξόδου.
Στο φαράγγι, κάθε 3 χιλιόμετρα υπάρχουν φυλάκια με γαϊδουράκια που μπορούν να σας βοηθήσουν μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις.

Το φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη βραβεύθηκε το 1962 ως ο καλύτερος εθνικός δρυμός της Ευρώπης. Ο εθνικός δρυμός της Σαμαριάς είναι μια τεράστια περιοχή στην οποία πολλά μέρη δεν έχουν πατηθεί ποτέ μέχρι σήμερα από τον άνθρωπο. Στο φαράγγι (αλλά και στην Δυτική Κρήτη) υπάρχει η πλουσιότερη χλωρίδα της Ευρώπης με άνω των 2000 φυτών εκ των οποίων τα 200 είναι ενδημικά της Κρήτης. Αρκετά από αυτά καλλιεργούνται σήμερα διότι είναι πολύ χρήσιμα στην φαρμακευτική. Τα κυρίως δέντρα του δρυμού είναι το κρητικό κυπαρίσσι και τα πεύκα των οποίων το ξύλο έχει μεγάλη αντοχή και χρησιμοποιούνταν κατά την μινωική εποχή. 
Το χειμώνα το φαράγγι είναι αδιαπέραστο λόγω του ύψους και της ορμής του ποταμού καθώς και των απρόσμενων κατολισθήσεων σε αρκετά σημεία.

Φωτογραφίες – Κείμενο
Γερασιμίδου Αριάδνη

agerasimidou@fe-mail.gr

icon Προσθήκη Σχόλιου

Διασχίζοντας το φαράγγι της Σαμαριάς...


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

 
Τελευταία άρθρα