fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Η νέα BMW X5 ...οδηγική εμπειρία .

8 Μαρτίου 2007 | 10:21 π.μ.

Η προκάτοχός της λανσάρισε νέα τάση και δημιούργησε μία καινούργια κατηγορία στην αγορά. Τώρα, η νέα BMW X5 αναβαθμίζει περαιτέρω την οδηγική εμπειρία ενός Sports Activity Vehicle (SAV).
Ισχυροί οκτακύλινδροι και εξακύλινδροι κινητήρες, βελτιωμένο σύστημα μόνιμης τετρακίνησης BMW xDrive, και μία νέα ανάρτηση βελτιστοποιημένη σε όλα τα σημεία, χαρίζουν στο νέο μοντέλο ευελιξία και δυναμική συμπεριφορά.

.      Η νέα μονάδα V8 παράγει μέγιστη ισχύ 261 kW/355 hp, ο εξακύλινδρος εν σειρά κινητήρας με στροφαλοθάλαμο από μαγνήσιο/αλουμίνιο αποδίδει 200 kW/272 hp, και ο νέος, αλουμινένιος εν σειρά εξακύλινδρος πετρελαιοκινητήρας με ψεκασμό common rail τρίτης γενιάς παράγει 173 kW/235 hp.
Το μεγάλο και ευέλικτο εσωτερικό της νέας BMW X5 προσφέρει μέγιστη λειτουργικότητα και χώρους για  μέχρι επτά άτομα. Επιπλέον, διαθέτοντας πρωτοποριακά χαρακτηριστικά, πλούσιο εξοπλισμό και ποιοτικό φινίρισμα, η αποκλειστική καμπίνα του θυμίζει πολυτελές sedan υψηλών επιδόσεων.

 

Η νέα BMW X5 είναι το πρώτο SAV στον κόσμο με Active Steering, AdaptiveDrive (με σταθεροποίηση κλίσεων αμαξώματος και προσαρμοζόμενους αποσβεστήρες), ενώ περιλαμβάνει επίσης οθόνη Head-Up Display και ελαστικά runflat, στάνταρ.
Με αναβαθμισμένα δυναμικά χαρακτηριστικά και βελτιωμένη σε όλους τους τομείς, η νέα BMW X5 προτίθεται να συνεχίσει τη θρυλική επιτυχία ενός αυτοκινήτου εξαιρετικής φιλοσοφίας. Με το λανσάρισμα της πρώτης X5, η BMW ίδρυσε και καθιέρωσε τη νέα κατηγορία SAV (Sports Activity Vehicle). Όντας ένα ευρύχωρο, πολυτελές, ευέλικτο και ταυτόχρονα στιβαρό premium όχημα με έξοχες ικανότητες σε συνθήκες off road, χάρη στο ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα τετρακίνησης και τη δυναμική συμπεριφορά της, η BMW X5 έγινε ‘πρωτοσέλιδο’ από την πρώτη στιγμή. Και η επιτυχία αυτής της στρατηγικής επιβεβαιώνεται από τις πωλήσεις που ξεπερνούν τις 580,000 μονάδες.

 

Καθ' όλη τη διάρκεια του προϊοντικού κύκλου του, το πρώτο SAV στον κόσμο κατάφερε να παραμείνει ορόσημο δυναμικής συμπεριφοράς. Τώρα, λανσάροντας τη νέα BMW X5, οι ειδικοί κινητήρων και ανάρτησης της BMW ανέβασαν ψηλότερα στον πήχη στον τομέα των επιδόσεων, της ευελιξίας, της δυναμικής και της οδηγικής άνεσης.
Βασικοί παράγοντες της οδηγικής εμπειρίας παραμένουν το ύψος του αμαξώματος και η υπερυψωμένη θέση των καθισμάτων. Άλλα πλεονεκτήματα που διατηρήθηκαν στο νέο μοντέλο είναι το αυτοφερόμενο αμάξωμα, η ανεξάρτητη ανάρτηση και η μόνιμη, ηλεκτρονικά ελεγχόμενη μεταβλητή τετρακίνηση (AWD).

Τόσο οι βενζινοκινητήρες όσο και οι πετρελαιοκινητήρες με οκτώ και, αντίστοιχα, έξι κυλίνδρους έχουν βελτιστοποιηθεί σημαντικά και προσφέρουν ανώτερες επιδόσεις και πολιτισμένη λειτουργία. Η ανάρτηση, τέλος, είναι εντελώς καινούργια, μεταφέροντας την κινητήρια ισχύ με έξοχο στυλ στην άσφαλτο αλλά και εκτός δρόμου.
Ένα χαρακτηριστικό μοναδικό στην κατηγορία SAV είναι ο συνδυασμός εμπρός άξονα με διπλά ψαλίδια και πίσω άξονα integral-IV στη νέα BMW X5

Η νέα BMW X5 είναι το πρώτο μοντέλο της κατηγορίας που διατίθεται προαιρετικά με Active Steering συμπερ. Servotronic. Αυτό το μοναδικό σύστημα διεύθυνσης ρυθμίζει το λόγο υποπολλαπλασιασμού επιπρόσθετα, σύμφωνα με την ταχύτητα του αυτοκινήτου επιτυγχάνοντας ακόμα υψηλότερα πρότυπα ευελιξίας. Στις υψηλές ταχύτητες, το Active Steering προσφέρει ασφαλέστερη κατευθυντική ευστάθεια, ενώ στο παρκάρισμα ή κατά τη διάρκεια ελιγμών, το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οδηγός είναι να στρίψει το τιμόνι δύο φορές από τέρμα σε τέρμα.
Ένα ακόμα πλεονέκτημα του Active Steering στη νέα BMW X5 είναι η ενεργή συμβολή του στη σταθεροποίηση του αυτοκινήτου. Κατά τη χρήση των φρένων σε επιφάνειες με διαφορετικό συντελεστή τριβής σε κάθε πλευρά (φρενάρισμα σε επιφάνειες με ανομοιόμορφη πρόσφυση), το Active Steering εκτελεί μία ακριβή αλλά διακριτική διορθωτική παρέμβαση (ανάποδο τιμόνι) για να αποτρέψει την εκτροπή της πορείας του αυτοκινήτου.

 

Η νέα BMW X5 είναι το πρώτο μοντέλο της κατηγορίας που διατίθεται προαιρετικά με Active Steering συμπερ. Servotronic. Αυτό το μοναδικό σύστημα διεύθυνσης ρυθμίζει το λόγο υποπολλαπλασιασμού επιπρόσθετα, σύμφωνα με την ταχύτητα του αυτοκινήτου επιτυγχάνοντας ακόμα υψηλότερα πρότυπα ευελιξίας. Στις υψηλές ταχύτητες, το Active Steering προσφέρει ασφαλέστερη κατευθυντική ευστάθεια, ενώ στο παρκάρισμα ή κατά τη διάρκεια ελιγμών, το μόνο πράγμα που πρέπει να κάνει ο οδηγός είναι να στρίψει το τιμόνι δύο φορές από τέρμα σε τέρμα.
Ένα ακόμα πλεονέκτημα του Active Steering στη νέα BMW X5 είναι η ενεργή συμβολή του στη σταθεροποίηση του αυτοκινήτου. Κατά τη χρήση των φρένων σε επιφάνειες με διαφορετικό συντελεστή τριβής σε κάθε πλευρά (φρενάρισμα σε επιφάνειες με ανομοιόμορφη πρόσφυση), το Active Steering εκτελεί μία ακριβή αλλά διακριτική διορθωτική παρέμβαση (ανάποδο τιμόνι) για να αποτρέψει την εκτροπή της πορείας του αυτοκινήτου.
 

 

Το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο, μεταβλητό σύστημα xDrive της BMW εγγυάται ακόμα υψηλότερη ακρίβεια από πριν στη νέα BMW X5. Το ιδιαίτερο πλεονέκτημα αυτού του έξυπνου συστήματος AWD που λανσάρισε η BMW είναι η ικανότητά του να βελτιώνει σημαντικά την πρόσφυση και σε ανώμαλα εδάφη και τη δυναμική συμπεριφορά κάτω από όλες τις συνθήκες.
Υπό κανονικές οδηγικές συνθήκες, οι κινητήριες δυνάμεις κατανέμονται εμπρός/πίσω σε μία αναλογία 40:60. Αντιδρώντας εξαιρετικά γρήγορα και με ακρίβεια, το xDrive διασφαλίζει μεταβλητή κατανομή ισχύος εμπρός/πίσω μόλις μία συγκεκριμένη οδηγική κατάσταση ή οδική επιφάνεια απαιτήσει κάτι τέτοιο: μέσω ενός διαχωριστή ισχύος με ηλεκτρονικά ελεγχόμενο πολύδισκο συμπλέκτη, το BMW xDrive κατανέμει την κινητήρια ισχύ με ακρίβεια στους τροχούς όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί καλύτερα και πιο αποτελεσματικά.

 

Η νέα BMW X5 είναι το πρώτο αυτοκίνητο στην κατηγορία του με στάνταρ ελαστικά runflat. Αυτά τα ελαστικά ασφαλείας τοποθετούνται στις λεγόμενες ζάντες «εκτεταμμένου χείλους στεφάνης», και η νέα BMW X5 εφοδιάζεται με την τέταρτη γενιά του συγκεκριμένου είδους ελαστικών.
Χάρη στα πιο άκαμπτα πλευρικά τοιχώματα, αυτά τα ειδικά ελαστικά αποτρέπουν τον κίνδυνο ζημιάς των ελαστικών και σε συνθήκες offroad. Και αν ο οδηγός αντιμετωπίσει πλήρη απώλεια πίεσης, μπορεί να συνεχίσει να οδηγεί με ελαστικά runflat για μία απόσταση μέχρι 150 km και με μέγιστη ταχύτητα 80 km/h με το αυτοκίνητο πλήρως φορτωμένο – και αν το όχημα μεταφέρει ελαφρύτερο φορτίο, μπορούν να διανυθούν πολύ περισσότερα χιλιόμετρα.
Η νέα BMW X5 κυκλοφορεί τώρα στάνταρ με ζάντες αλουμινίου 18-ιντσών σε συνδυασμό με ελαστικά 255/55. Μεγαλύτερες ζάντες αλουμινίου 19 ή ακόμα και 20 ιντσών με ελαστικά μέχρι 275/40 μπροστά και 315/35 πίσω διατίθενται προαιρετικά. Και στην περίπτωση αυτή, τα ελαστικά είναι τεχνολογίας runflat.

 

Αναμφισβήτητα, ένα premium SAV απαιτεί μία κινητήρια μονάδα που να προσφέρει εντυπωσιακή ροπή και ισχύ σε συνδυασμό με πολιτισμένη λειτουργία. Γι’ αυτό ακριβώς, η νέα BMW X5 διατίθεται με δύο βενζινοκινητήρες και ένα πετρελαιοκινητήρα που πληρούν απόλυτα αυτές τις απαιτήσεις.
Ιδιαίτερα ο οκτακύλινδρος βενζινοκινητήρας της BMW X5 4.8i προσφέρει ένα νέο επίπεδο επιδόσεων: Σαν κορυφαίος κινητήρας της σειράς, αυτός ο V8 αποδίδει μέγιστη ισχύ 261 kW/355 hp από κυβισμό 4,799 cm3 και μέγιστη ροπή 475 Nm, μεταξύ 3,400 και 3,800 σ.α.λ. Έτσι επιβεβαιώνεται στο μέγιστο βαθμό η φιλοσοφία efficient dynamics της BMW.
Η επιτάχυνση από στάση στα 100 km/h γίνεται σε 6.5 δευτερόλεπτα, εγκαινιάζοντας νέα πρότυπα, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται από τον ηλεκτρονικό κόφτη στα 240 km/h.

 

Ο εν σειρά εξακύλινδρος βενζινοκινητήρας της νέας BMW X5 3.0si αντιπροσωπεύει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας κινητήρων. Αυτή η μονάδα 3.0-λίτρων συνδυάζει την ομαλή, άμεση και εύστροφη απόκριση με την πολιτισμένη λειτουργία. Η μέγιστη απόδοση ισχύος είναι 200 kW/272 hp, και η μέγιστη ροπή των 315 Nm επιτυγχάνεται στις 2,750 σ.α.λ.Η ισχύς μεταδίδεται στη στάνταρ διάταξη της νέας BMW X5 μέσω ενός αναβαθμισμένου εξατάχυτου αυτόματου κιβωτίου. Το νέο εξατάχυτο αυτόματο αλλάζει ταχύτητες με απαράμιλλη ταχύτητα, ακρίβεια και απόδοση, ενώ η νέα τεχνολογία του μετατροπέα και το αποτελεσματικό λογισμικό μειώνουν τους χρόνους αντίδρασης και αλλαγής σε σχέση με ένα συμβατικό αυτόματο κιβώτιο, μέχρι 50%

 

Συγκριτικά με το προηγούμενο μοντέλο, η νέα BMW X5 είναι 18.7 cm μακρύτερη και κατά 6.8 cm φαρδύτερη.
Στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, αυτή η αύξηση σημαίνει σημαντικά αναβαθμισμένη άνεση και λειτουργικότητα, ενώ εξωτερικά, το πεντάθυρο SAV της BMW εξακολουθεί να αποπνέει μία αισθητική δυναμικής κομψότητας. Πράγματι, οι σχεδιαστές αμαξώματος της BMW κατάφεραν να βελτιώσουν τις αναλογίες του νέου SAV, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην αίσθηση ευελιξίας.
Αυτή η εντύπωση δεν δημιουργείται μόνον από τους κοντούς προβόλους μπροστά / πίσω αλλά και από τους μεγαλύτερους τροχούς. Ταυτόχρονα, η οπτική ισορροπία μεταξύ εμπρός και πίσω τμήματος χαρίζει στη νέα X5 ακόμα πιο αρμονικές αναλογίες που παραπέμπουν απευθείας στην AWD τεχνολογία του οχήματος.
Χάρη στο μακρύτερο μεταξόνιο, η νέα BMW X5 επιτυγχάνει σημαντικά υψηλότερα πρότυπα ευστάθειας και αισθητικής. Στο προφίλ του αυτοκικήτου κυριαρχούν οι δυναμικές κολόνες D, ενώ χαρακτηριστική είναι η συνάντηση των γραμμών όλων των κολόνων για τη δημιουργία μιας χαμηλής γραμμής οροφής, αναδεικνύοντας την κομψή αισθητική.

 

Το σημαντικότερο στοιχείο παθητικής ασφάλειας της νέας BMW X5 είναι ο στιβαρός κλωβός επιβατών. Οι δυνάμεις που επενεργούν στο αυτοκίνητο σε περίπτωση σύγκρουσης περνούν μέσω των βάσεων του κινητήρα και του πλαισίου από διάφορες διαδρομές απόσβεσης φορτίου, ώστε να μην καταπονούνται οι επιμέρους δομές από υπερβολικά φορτία.
Στην καμπίνα, η νέα BMW X5 διαθέτει όχι μόνον εμπρόσθιους και πλευρικούς (προστασίας γορών/θώρακα) αερόσακους, αλλά και αερόσακους κεφαλής/τύπου κουρτίνας σαν στάνταρ χαρακτηριστικά. Επομένως, η νέα BMW X5, χάρη στην υποδειγματική δομή αμαξώματος και στην ολοκληρωμένη φιλοσοφία ασφαλείας που υιοθετεί, παρέχει όλα τα διαπιστευτήρια για την επίτευξη κορυφαίας βαθμολογίας σε όλα τα crash tests σε παγκόσμια κλίμακα.

 

 

Προηγμένα συστήματα πλοήγησης και ηχοσυστήματα αναβαθμίζουν περαιτέρω την άνεση στο ταξίδι με τη νέα BMW X5. Ένα σύστημα DVD video για τη δεύτερη σειρά καθισμάτων, ένα CD- ή DVD-changer στο ντουλαπάκι καθώς και ένα πρωτοποριακό ηχοσύστημα πολλαπλών καναλιών είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις που προσφέρονται στον τομέα ψυχαγωγίας εντός του αυτοκινήτου.

Ακόμα και η στάνταρ ‘βασική’ έκδοση του ηχοσυστήματος περιλαμβάνει έξι ηχεία, ενώ το Professional HiFi της BMW που είναι σχεδιασμένο για αναπαραγωγή πολυκάναλων πηγών, αποτελείται από 16 ηχεία.
Χάρη στην στάνταρ πρίζα AUX-IN, μουσική από εξωτερικές πηγές ήχου όπως MP3 player παίζονται επίσης μέσω των ηχείων του αυτοκινήτου.
Δύο ακόμα διαθέσιμες λειτουργίες είναι η κινητή πύλη του Internet BMW Online (mobile internet portal) και η υπηρεσία τηλεματικής BMW Assist.

 


 Σε μία κατηγορία στην οποία τώρα επικρατεί σκληρός ανταγωνισμός, η νέα BMW X5 θέτει και πάλι τα πρότυπα δυναμικής συμπεριφοράς και ευελιξίας. Κανένα άλλο αυτοκίνητο δεν συνδυάζει τις αντιπροσωπευτικές αρετές μιας BMW με τις δυνατότητες ενός πραγματικά πολυμορφικού, μοντέρνου και στιβαρού SAV. Το γεγονός αυτό καθιστά τη νέα BMW X5 το ιδανικό αυτοκίνητο για τον απαιτητικό αγοραστή, ο οποίος, με την επιλογή του αυτοκινήτου του, θέλει να εκφράσει το δυναμικό, ατομικό και ανεξάρτητο στυλ ζωής του και ταυτόχρονα να βιώσει την οδηγική εμπειρία μέσα από μία άλλη διάσταση.


 

Return to category
 
Τελευταία άρθρα