fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Hyundai i30 ...φυσική εξέλιξη.

10 Μαρτίου 2007 | 02:17 μ.μ.

 Στην Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης η Hyundai παρουσίασε το νέο  i30, το πρώτο μοντέλο της εταιρείας που υιοθετεί  τη νέα ονοματολογία των μοντέλων Hyundai κάνοντας χρήση του προθέματος « i » . Το i αντιπροσωπεύει την έμπνευση (inspiration), τη βασική δύναμη που οδηγεί την εξέλιξη των αυτοκινήτων της Hyundai, την ευφυΐα (intelligence) καθώς και την ακεραιότητα (integrity) στοιχεία που πλέον αναμένουν οι καταναλωτές από τη Hyundai. Σε όλες αυτές τις μορφές το i βρίσκεται στον πυρήνα οποιασδήποτε υπόσχεσης της μάρκας Hyundai. Από αυτή την σκοπιά το σήμα “i” είναι μία φυσική εξέλιξη.

Η Hyundai με το i30 παρουσιάζει μία νέα γκάμα μοντέλων τοποθετημένων στο επίκεντρο της κατηγορίας C. Σχεδιασμένο στο Κέντρο Σχεδιασμού και στο Τεχνικό Κέντρο της εταιρείας στο Russelsheim για αυτούς που θέλουν κομψή πρακτικότητα με διακριτικά σπορ χαρακτηριστικά, το i30 είναι στοχευμένο στον οξυδερκή Ευρωπαίο που θέλει κάτι διαφορετικό, αλλά με αποδεδειγμένη ακεραιότητα και ποιότητα. Αρχικά διαθέσιμο σαν 5-πορτο hatchback, το i30 ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τη Hyundai στην Ευρώπη.

 

Δημιουργικός Σχεδιασμός

Χυτές καμπύλες τονισμένες με δυνατές χαρακτηριστικές γραμμές αναδεικνύουν το δυναμικό προφίλ  και το μακρύ μεταξόνιο του i30. Οι καθαρά τονισμένες πλαϊνές γραμμές ενοποιούν τις κλασικές αναλογίες δίνοντας μία δυναμική εικόνα επιδόσεων και ικανοτήτων.

Ο σχεδιασμός της τονισμένης εμπρόσθιας διπλής εισαγωγής συνδέεται αρμονικά με το καπό και τις γραμμές της κολώνας Α. Η καμπυλότητα των γραμμών των πίσω παραθύρων βρίσκεται σε αρμονία με την κάτω χαρακτηριστική γραμμή. Η σμιλευμένη πίσω όψη δημιουργείται από ένα συνδυασμό καμπυλοειδών γραμμών επιμηκύνοντας το πλαϊνό μέρος του αυτοκινήτου και αναδεικνύοντας τις καμπύλες του εμπρός μέρους και την πλαϊνή του σχεδίαση.

Κάθε στοιχείο της σχεδίασης λειτουργεί με αρμονία. Η φαινομενικά πηγαία αλληλεπίδραση των εμπρός και πίσω φαναριών, η διακριτική αεροτομή της οροφής και οι εξαιρετικές μπροστινές αναλογίες, συνεισφέρουν σε μία δυνατή αίσθηση μέτρου και πυγμής.

 

Το μακρύ μεταξόνιο και το μεγάλο εύρος του i30, συνδυασμένα με την  επιδεξιότητα της Hyundai στη διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου έχουν δημιουργήσει ένα εσωτερικό επικεντρωμένο στην υψλή άνεση, στην λειτουργικότητα και στην πρακτικότητα. Η εκλεπτυσμένη σχεδίαση έχει υιοθετηθεί σε κάθε διάσταση, συμπεριλαμβανομένων της διαχείρισης του εσωτερικού αέρα, του ευάερου και φωτεινού περιβάλλοντος, της άνεσης των καθισμάτων και της εργονομίας.

 Εσωτερικό.

Το i30 σχεδιάστηκε από το αρχικό στάδιο δημιουργίας του με γνώμονα τις ανάγκες του οδηγού. Η ευκρίνεια των οργάνων, το τιμόνι με τηλεσκοπική ρύθμιση και ρύθμιση κλίσης, τα μπάκετ καθίσματα που συγκρατούν τους επιβάτες και η βέλτιστη τοποθέτηση του μοχλού αλλαγής ταχυτήτων το αποδεικνύουν. Για ιδιαίτερη ευκρίνεια, έχει χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία LCD για την κεντρική οθόνη πληροφοριών και για την οθόνη που βρίσκεται τοποθετημένη στον πίνακα οργάνων και στις προειδοποιητικές λυχνίες. Ευρύχωροι αεραγωγοί κατεύθυνσης του αέρα εξασφαλίζουν βέλτιστη διαχείριση του εσωτερικού αέρα. Η εσωτερική επένδυση δύο τόνων, με επεξεργασία μεταλλικού μαλακού χρώματος, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη προσοχή στα υφάσματα και τα υλικά της ταπετσαρίας δημιουργούν ένα φρέσκο, ιδιαίτερα "Ευρωπαϊκό" εσωτερικό περιβάλλον.

 

Η Hyundai έχει υιοθετήσει μπλε φωτισμό οργάνων και βοηθητικό φωτισμό ελέγχου βασισμένο σε LED στοιχείο που βρίσκεις σε μεγαλύτερης κατηγορίας μοντέλα. Τα πλεονεκτήματα είναι η μικρότερη καταπόνηση και κόπωση των ματιών κάτω από όλες τις συνθήκες φωτισμού, βοηθώντας στη διατήρηση εγρήγορσης και ορατότητας του οδηγού.

 

Για χρόνια τώρα η Hyundai έχει αποδείξει ότι ένα αυτοκίνητο δεν είναι απαραίτητο να είναι μεγάλο για να δίνει την αίσθηση ευρυχωρίας ή να έχει μία τιμή πολυτελείας για να προσφέρει ένα έξυπνο εσωτερικό. Το i30 αποτελεί την πιο πρόσφατη έκφραση αυτής της σχεδιαστικής κατεύθυνσης. Η υψηλή εργονομία είναι εμφανής ακόμη και στις πιο μικρές λεπτομέρειες  Η θετική αίσθηση των διακοπτών του ηχοσυστήματος στο τιμόνι, η ευκολία χρήση του συστήματος ψύξης-θέρμανσης καθώς και των ηλεκτρικών στοιχείων του εξοπλισμού ενισχύουν την υψηλή εργονομία. Η εύκολη πρόσβαση στις θέσεις των γυαλιών του ηλίου, στις θήκες των χαρτών και στους άλλους χώρους τακτοποίησης και αποθήκευσης είναι ένα ακόμη δυνατό σημείο της Hyundai που χαρακτηρίζει το i30. Ακόμη και η θέση και αίσθηση του μοχλού επιλογής σχέσεων του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων έχει βελτιστοποιηθεί περαιτέρω. Όλα συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός αυτοκινήτου σχεδιασμένο για τον οδηγό.

 

Ένα αυτοκίνητο το οποίο προσφέρει σπορ αίσθηση πέρα του μέσου όρου πρέπει να παρέχει καθίσματα με ανάλογη στήριξη για να το απολαύσεις. Τα μπροστινά καθίσματα και τα καμπυλωτά πίσω καθίσματα του i30 παρέχουν άνεση για μεγάλα ταξίδια και στήριξη. Προσοχή έχει δοθεί όχι μόνον στην διαμόρφωση με την ορθοπεδική σχεδίαση, αλλά επίσης στο ράψιμο και στη χρήση των υλικών. Το αποτέλεσμα είναι άνεση καθίσματος σχεδιασμένου για να ικανοποιήσει και να ταιριάξει με τα υψηλότερα Ευρωπαϊκά πρότυπα.

Διαστάσεις .

Οι διαστάσεις του i30 με μήκος 4.245 mm, πλάτος 1.765 mm και ύψος 1.480 mm, εκπληρώνουν στις προσδοκίες της κατηγορίας C. Επιπρόσθετα το μακρύ μεταξόνιο των 2.650 mm προσφέρει εσωτερική ευρυχωρία ανώτερης κλάσης, η οποία έχει λάβει την πλήρη ισχύ της έξυπνης σχεδίασης του εσωτερικού της Hyundai. Ο επιπλέον χώρος επέτρεψε στους σχεδιαστές να βελτιστοποιήσουν κάθε διάστασή του. Το αποτέλεσμα είναι αυξημένη ελευθερία κίνησης, βέλτιστη τοποθέτηση των καθισμάτων και των οργάνων και αυξημένη άνεση. Και ο εμπρός και ο πίσω χώρος των ποδιών και των κεφαλιών είναι αρκετά πάνω από τον αποδεκτό μέσο όρο.

Το i30 διαθέτει χώρο επιβατών πέρα του μέσου όρου με ευρύχωρο, εύκολο στη πρόσβαση χώρο αποσκευών. Με μήκος 820mm, πλάτος 1020mm και ύψος 558mm ο χώρος αποσκευών είναι πλήρως εκμεταλλεύσιμος και δίνει τον εντυπωσιακό χώρο φόρτωσης των 340 λίτρων με τα πίσω καθίσματα στην επάνω θέση. Με τα πίσω καθίσματα διπλωμένα κάτω το μήκος του χώρου φόρτωσης και ο όγκος φόρτωσης αυξάνονται.
Στο i30, όπως και σε κάθε μοντέλο Hyundai, η χρηστικότητα και η ευκολία δεν έχουν παραβλεφθεί. Η γκάμα του βασικού εξοπλισμού συνδυασμένη με μία πλήρη επιλογή αξεσουάρ με λογικό κόστος, επιτρέπει στους πελάτες του i30 να εξοπλίσουν εξ' ολοκλήρου το αυτοκίνητό τους σύμφωνα με τις επιθυμίες τους

  

Κινητήρες και κιβώτια ταχυτήτων.


Μία επιλογή από τρεις βενζινοκινητήρες, συνδυασμένους με μηχανικά και αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων και τρεις πετρελαιοκινητήρες σημαίνει ότι το i30 μπορεί στη πραγματικότητα να ικανοποιήσει κάθε προτίμηση συστήματος μετάδοσης. Όλοι οι βενζινοκινητήρες έχουν 16 βαλβίδες με διπλούς εκκεντροφόρους επί κεφαλής και τεχνολογία μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων εισαγωγής CVVT. Όλοι οι πετρελαιοκινητήρες μπορούν να περιγραφούν σαν τεχνολογίας αιχμής και συνδυάζονται με μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων.

Το i30 διατίθεται σε μια ευρεία γκάμα κινητήρων. Στη βασική έκδοση, ο νέος βενζινοκινητήρας των 1,4lt με τους 108 ίππους της Hyundai προσφέρει έναν σπινθηροβόλο συνδυασμό οικονομίας καυσίμου και επιδόσεων με ροπή 13,5kg.m. Ο νέος κινητήρας 1,6lt αποδίδει 121 ίππους και ροπή 15,4kg.m, ενώ ο κορυφαίος στη γκάμα 2,0lt αποδίδει 140hp με ροπή 18,8kg.m.

 

Μετάδοση της ισχύος

Ανεξάρτητα από τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας των αυτομάτων κιβωτίων ταχυτήτων, το μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων παραμένει το αγαπημένο των Ευρωπαίων οδηγών. Το κιβώτιο των 5 συγχρονισμένων ταχυτήτων του i30 έχει σχεδιαστεί ειδικά για να ταιριάξει με τον σπορ χαρακτήρα του αυτοκινήτου με κοντές διαδρομές του μοχλού ταχυτήτων και ακριβείς αλλαγές.

Ανάρτηση και φρένα που ταιριάζουν με τις επιδόσεις

Σε οποιαδήποτε από τις πέντε διαθέσιμες εκδόσεις το Hyundai i30 προσφέρει δυναμική, αλλά και εκλεπτυσμένη εμπειρία οδήγησης.  Εφοδιασμένο με μπροστινές αναρτήσεις με γόνατα MacPherson και πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων έχει προσαρμοστεί για να συμπληρώσει την υψηλή ακαμψία της σχεδίασης. Αεριζόμενοι δίσκοι εμπρός των 10 ιντσών και συμπαγείς δίσκοι 9 ιντσών πίσω* με ABS 4 καναλιών και προαιρετικό ESP* αποδεικνύουν ότι  η δυναμική εμφάνιση έχει ταιριάξει με τον πραγματικό έλεγχο κρατήματος στο δρόμο. Όσον αφορά την επιλογή των επιδόσεων, μία γκάμα από ζάντες κράματος των 15, 16 και 17 ιντσών, με ελαστικά χαμηλού και εξαιρετικά χαμηλού προφίλ ενισχύουν οπτικά την δυναμική των σπορ επιδόσεων.

Ασφάλεια χωρίς συμβιβασμούς

Όπως και κάθε άλλο Hyundai, το i30 ήταν ασφαλές ακόμη πριν να φθάσει στο στάδιο του πρωτότυπου. Εξελιγμένα συστήματα σχεδίασης και σύγχρονη προσομοίωση σε υπολογιστή, συνδυασμένα με εντατική δοκιμή των εξαρτημάτων σήμαινε ότι όταν ήλθε ή ώρα για τις πραγματικές δοκιμές το αποτέλεσμα ήταν ότι απαιτούνταν μόνον πολύ μικρές ρυθμίσεις. Αυτό είναι τυπικό για την προσέγγιση της Hyundai στην ασφάλεια. Αρχίζει από το σχεδιαστήριο, δοκιμάζεται εξονυχιστικά στο στάδιο του πρωτότυπου και ολοκληρώνει κάθε προσδοκία στο δρόμο

.

Παθητική ασφάλεια

Το i30 είναι πλήρως εξοπλισμένο για να προστατεύει. Όσον αφορά τη παθητική ασφάλεια διαθέτει διπλούς αερόσακους εμπρός, πλευρικούς αερόσακους και αερόσακους οροφής, ενεργά προσκέφαλα, προεντατήρες ζωνών ασφαλείας και ηχητική προειδοποίηση για τη ζώνη ασφαλείας.
Το i30 διαθέτει χαρακτηριστικά παθητικής ασφάλειας προηγμένης τεχνολογίας. Αυτή περιλαμβάνει ζώνες παραμόρφωσης, κλωβό ασφαλείας επιβατών και τεχνολογία κατανομής φορτίων τριών δρόμων. Περαιτέρω ακαμψία έχει επιτευχθεί με ενισχυμένες κολώνες Α, ενισχυμένο χώρισμα του κινητήρα, μπροστινά και πλευρικά ράμφη, ενισχυμένες κολώνες B και C και προστασία πλευρικών συγκρούσεων σε όλο το μήκος.-

 

Επιπρόσθετα Χαρακτηριστικά

Οι προσδοκίες των πελατών της κατηγορίας C έχουν αυξηθεί την τελευταία δεκαετία. Το i30 είναι εξοπλισμένο για να τις ικανοποιήσει. Στοιχεία εξοπλισμού όπως ενεργά μπροστινά προσκέφαλα, εσωτερικός αντιθαμβωτικός καθρέφτης με ηλεκτροχρωματική λειτουργία για την μείωση της καταπόνησης των ματιών κατά την νυχτερινή οδήγηση αλλά και θερμαινόμενοι ηλεκτρικοί εξωτερικοί καθρέφτες ηλεκτρικά αναδιπλούμενοι και αισθητήρες στάθμευσης με ηχητική προειδοποίηση αποτελούν μέρος του προαιρετικού εξοπλισμού και εξασφαλίζοντας επιπλέον εφησυχασμό στον οδηγό. Το ABS/EPS, το ABS 4 καναλιών και το ESP με λειτουργία αποεπιλογής (ως προαιρετικό εξοπλισμό) αποτελούν βασικό εξοπλισμό στο i30 για εξελιγμένη ενεργητική ασφάλεια.

 

 

Return to category
 
Τελευταία άρθρα