fe-mail.gr

Fe-mail.gr

 

Ξέρεις να οδηγάς, ξέρεις και να περπατάς;

24 Μαΐου 2007 | 10:57 π.μ.

...από την  Αριάδνη   Γερασιμίδου

Μέσα από μια σειρά από εύθυμα άρθρα για τον ΚΟΚ, θα δούμε τα τόσο απλά και καθημερινά φαινόμενα που όλοι μας αντιμετωπίζουμε στους ελληνικούς δρόμους. Πιστέψτε με μπορούμε σίγουρα να αλλάξουμε τις κακές μας συνήθειες αρκεί να δώσουμε τη πρέπουσα σημασία.

Φάση 1η: “Άντε προχώρα...” φωνάζει εξαγριωμένος ο οδηγός στον πεζό που περνάει από τη διάβαση.

Φάση 2η: Αυτοκίνητο σταματά ριψοκίνδυνα τη κίνηση πάνω στη λεωφόρο Συγγρού για να περάσουν δύο πεζοί.

Φάση 3η: Οδηγός φωνάζει περνώντας “Το παιδί κυρά μου μες στη μέση του δρόμου το έχεις;” και αυτή θιγμένη τον βρίζει και κουνάει το κεφάλι της που φώναξε σε μια μάνα!

 

Το έχουμε χάσει λίγο ή εμένα μου φαίνεται;  
Διαβάσεις, φανάρια και all time classic …ελληνική νοοτροπία!
Φάση 1η: “Άντε προχώρα...” φωνάζει εξαγριωμένος ο οδηγός στον πεζό που περνάει από τη διάβαση. 
Νόμος: Όπου υπάρχει διάβαση, προτεραιότητα έχουν οι πεζοί ο κόσμος να χαλάσει! Ειδικά εάν δεν υπάρχουν φανάρια παρά μόνο η διάβαση.
Συμπέρασμα: Σε μεγάλα κράτη (Γερμανία π.χ.) δε θα δεις να περνάει πεζός από διάβαση και το αυτοκίνητο να κορνάρει ή ο οδηγός να βρίζει για παράδειγμα. Ακόμα χειρότερα να περιμένουν πεζοί σε διάβαση χωρίς φανάρια για να σταματήσουν τα αυτοκίνητα ώστε να καταφέρουν να περάσουν απέναντι.

 

 

Στη χώρα μας πλέον αν γίνει το αντίθετο, αν δηλαδή σταματήσεις σε διάβαση για να περάσουν πεζοί, σε κοιτάνε περίεργα (οι πεζοί!) και σου γνέφουν ευχαριστώ. Άσε τους πίσω οδηγούς που δυσανασχετούν επειδή σταμάτησες.


Λάθος: Να κορνάρουμε, φωνάζουμε ή ότι άλλο στα μπροστινά αυτοκίνητα που έχουν σταματήσει για να περάσουν πεζοί από διάβαση.

Σωστό: Να έχουμε υπομονή όταν ο πεζός είναι ηλικιωμένος ή άτομο με ειδικές ανάγκες και να σταματάμε πάντοτε πριν την διάβαση και όχι επάνω στις λευκές γραμμές.

 

Φάση 2η: Αυτοκίνητο σταματά ριψοκίνδυνα τη κίνηση πάνω στη Λεωφ. Συγγρού για να περάσουν δύο πεζοί. 


Νόμος: Απαγορεύεται η διάσχιση οποιουδήποτε δρόμου από πεζούς εάν δεν υπάρχει διάβαση ή φανάρι και πινακίδα. 


Συμπέρασμα: Πάλι καλά που δεν είχαμε καραμπόλα μπροστά στα μάτια μου επειδή δύο κοπελιές δε μπορούσαν να περπατήσουν 100 μέτρα παραπάνω που υπήρχε η διάβαση με το φανάρι της και ο καλός κυριούλης έκοψε τελείως ταχύτητα στη μεσαία λωρίδα και τις άφησε να διασχίσουν την Λεωφ. Συγγρού τόσο επικίνδυνα. Καθημερινό φαινόμενο βέβαια στους ελληνικούς δρόμους. Το κακό της περίπτωσης ποιο είναι; Όταν ο πατέρας μου μικρή που ήμουν με μάθαινε να οδηγώ, μου έλεγε θυμάμαι πως θα μάθω να περπατάω μόλις πάρω το δίπλωμα! Τότε δε καταλάβαινα τι εννοεί αλλά ειλικρινά κατάλαβα την διαφορά μετά. Έμαθα έτσι να σέβομαι τους οδηγούς όσο είμαι πεζή και τους πεζούς όταν οδηγώ. Εκτός λοιπόν από άσχετους οδηγούς που αγνοούν πλήρως τον κώδικα και ξεκινούν τις καλοσύνες σε επικίνδυνους δρόμους, έχουμε και πληθώρα από άσχετους πεζούς που αγνοούν κάθε κίνδυνο.

 

Λάθος: Και πολύ ριψοκίνδυνο να διασχίζουμε δρόμους (όπως η εθνική οδός για παράδειγμα!) χωρίς διαβάσεις ή φανάρια.

Σωστό: Να διασχίζουμε δρόμους μόνο από διαβάσεις και να περιμένουμε να ανάψει το πράσινο ανθρωπάκι (ο Γρηγοράκης κοινώς) στο φανάρι για να περάσουμε απέναντι.

Φάση 3η: Οδηγός φωνάζει περνώντας “Το παιδί κυρά μου μες στη μέση του δρόμου το έχεις;” και αυτή θιγμένη τον βρίζει και κουνάει το κεφάλι της που φώναξε σε μια μάνα!


Νόμος: Δεν υπάρχει!

Συμπέρασμα: Είναι απίστευτο αυτό που αντιμετωπίζουμε συχνά.

Και ναι, δέχομαι ότι τα πεζοδρόμια είναι ανύπαρκτα πολλές φορές στη χώρα μας αλλά πρώτα προστατεύουμε εμάς και μετά το παιδί μας; Αφήνουμε το παιδάκι ή το καρότσι από την πλευρά του δρόμου; Είμαστε σοβαροί; Το μεγαλύτερο λάθος; Όταν δεν υπάρχουν πεζοδρόμια ή είναι κατειλημμένα από αυτοκίνητα και μηχανές (…) προχωράτε πάντοτε από την αριστερή πλευρά του δρόμου ώστε να βλέπετε τα αυτοκίνητα και την κίνηση μπροστά σας. Εάν περπατάτε από τη δεξιά πλευρά τα αυτοκίνητα περνούν πίσω σας και δεν έχετε κανένα έλεγχο της κυκλοφορίας. Ακόμα πιο προσεκτικοί πρέπει να είστε εάν συνοδεύετε παιδί και να το έχετε πάντοτε από την εσωτερική πλευρά του δρόμου (δεξιά σας) για μεγαλύτερη ασφάλεια. 

 

Λάθος: Να διασχίζουμε επικίνδυνους δρόμους ή δρόμους χωρίς πεζοδρόμια και να περπατάμε από την δεξιά πλευρά τους. Έτσι έχουμε πίσω μας τα αυτοκίνητα που περνούν και δεν ελέγχουμε.

Σωστό: Να κρατάμε πάντοτε τα παιδιά σφιχτά από το χέρι και να τα έχουμε από τη δεξιά πλευρά μας (εσωτερικά).   


Το ηθικό δίδαγμα!

Σταματάμε σε όλα τα κόκκινα. Σε όλα όμως! Οδηγοί και πεζοί. Ακόμα και σε αυτά που βλέπουμε ότι κανένας δε πρόκειται να περάσει και είναι ερημιά. Δε διασχίζουμε δρόμους χωρίς διάβαση όταν είμαστε πεζοί και σταματάμε πάντοτε σ’ αυτή όταν είμαστε οδηγοί.

 

icon Προσθήκη Σχόλιου

Ξέρεις να οδηγάς, ξέρεις και να περπατάς;


Παρακαλούμε συμπληρώστε τα πεδία που σημειώνονται με *

Τίτλος:*


E-mail:
Θα χρησιμοποιήσουμε το email σας για να σας ενημερώσουμε για ενδεχόμενες απαντήσεις στα σχόλια σας.


Σχόλιο:*


This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)

Γράψτε τους 3 χαρακτήρες που βλέπετε στο πλαίσιο.
Return to category

Σχόλια

Attention Παρακαλούμε τα σχόλια σας να είναι κόσμια και να μην περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο.

 
Τελευταία άρθρα